Anna palautetta    Yhteystiedot    Sivukartta    RSS

Launeen keskuspuisto

Lahden kaupunginvaltuusto päätti Launeen vapaa-ajankeskuksen rakentamisesta 100-vuotisjuhlakokouksessaan 31.10.2005. Tavoitteena puiston rakentamisessa on ollut säilyttää alueen avoin maisema, antaa viihtyisää tilaa rauhalliselle oleskelulle ja luoda alueesta ympärivuotinen sekä monipuolinen toimintapuisto, jossa voidaan järjestää suuriakin tapahtumia.

Launeen vapaa-ajankeskukseen kuuluvat harjoitusjäähalli, keilahalli, minigolfkeskus sekä Launeen keskuspuisto. Keskuspuiston muodostavat perhepuisto, arboretum, sorsalampi, skeittialue, lähiliikuntapaikka, rullaluistelurata ja koira-aitaus.

  

Perhepuisto - puuhaa koko perheelle

Launeen keskuspuiston alueella sijaitseva perhepuisto on ahkerassa käytössä. Arvioiden mukaan puistossa vierailee 100 000 kävijää kesässä. Perhepuisto on perustettu vuonna 1989.

Perhepuisto on koko perheen yhteinen vapaa-ajanviettopaikka. Alueelta löytyy muun muassa vesileikkialue ja pelialue. 
Lapsille on erilaisia kiipeilytelineitä, liukumäkiä sekä liikennekaupunki välineineen. 

Talvella perhepuistoon jäädytetään liukumäet sekä luistelukenttä ja puistosta on helppo pääsy viereisille hiihtoladuille.

Perhepuisto on kaikkien käytössä maksutta.

Aamupäivisin puistossa järjestetään päivähoidon ohjattua kerhotoimintaa 3-6 vuotiaille. Koululaisten iltapäivätoiminta on käynnissä lukuvuoden mukaisesti ja se on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille. Molemmat ryhmät kokoontuvat puistossa sijaitsevassa rakennuksessa viitenä päivänä viikossa.

Lisätietoja päivähoidon kerhotoiminnasta 

Osoite: Perhepuisto, Kaarikatu 26. Katso sijainti Lahden karttapalvelusta.


Launeen perhepuisto
 

 

Arboretum - puuvartisten kasvien näytealue 

Launeen keskuspuiston alueella sijaitseva, puuvartisten kasvien näytealue palvelee kasviharrastajia ja kaupunkilaisia katselualueena, sekä viihtyisänä puistona. Arboretumin pinta-ala on noin 3,4 hehtaaria ja se on valmistunut pääosin vuonna 1992.

Arboretumissa kasvaa noin 415 erilaista puuvartista kasvilajia: havukasveja, lehtipuita, koristepensaita ja varpuja. Kasvit on sijoitettu kasvitieteellisessä järjestyksessä heimoittain. Puuvartisten kasvien lisäksi lammikoiden ja puron varsille on istutettu luonnonvaraisia rantakasveja ja niiden viljelymuotoja, muun muassa iiriksiä, tädykkeitä sekä sipulikasveja.

Arboretum- alue muodostuu lammikoista, tasaisesta nurmialueesta ja kumpareesta. Kumparetta kiertää polkuverkosto, jonka varsille on sijoitettu pääosin pensaskasvillisuus. Kumpareen laella on esittelyistutuksia havu- ja heinäkasveista.

Ilmoitustaululla on kartta, josta on helppo löytää tietty kasvi. Kasveissa on nimilaput, joissa kerrotaan suomalainen ja tieteellinen nimi. Istutukset on tehty melko tiiviiksi, jotta alueen kunnossapito olisi helpompaa.


 Alueen kasvillisuus 
 Alueen kartta 

 

 Rullaluistelu- ja skeittialue

Keskuspuiston alueella on asfaltoitu rullaluistelurata, jonka pituus on noin 650 metriä. Radan sisäpuolella, toisessa päässä sijaitsee skeittialue erilaisine luiskineen ja puomeineen.

Rullaluisteluradalla järjestetään kaksi kertaa viikossa harjoitukset, joihin ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet. Alueella on infotaulu, jossa kerrotaan tarkemmat ajankohdat sekä alueen järjestyssäännöt.

 

Lähiliikuntapaikka

Lähiliikuntapaikka sijaitsee rullaluistelu- ja skeittialueen välittömässä läheisyydessä. Liikuntapaikalla on neljä erilaista kuntoiluvälinettä, joiden teho kohdistuu eri lihaksiin. Peliareenalla, jonka pinta on tekonurmea, voi pelata esimerkiksi jalkapalloa, ilman että pallo karkaa kovin kauaksi, sillä alue on aidattu. Pelistä tulee nopeampaa ja mielenkiintoisempaa pienellä kentällä.Kiipeilytaitoisille alueelta löytyy `verkkopallo`.

 Takaisin | Tulosta sivu