Siirry suoraan sisältöön

Osallistu ja vaikuta

Osallistuminen on halua ja mahdollisuutta päättää ja vaikuttaa, se on nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Osallistuminen on aktiivista toimintaa: yhteisiin asioihin vaikuttamista. Lahdessa tavoitteena on, että jokainen asukas kokee mielipiteensä olevan merkityksellinen ja saa sen kuulluksi.
Opiskelijat pelaavat kaupunkisuunnittelupeliä.

 

 

Asukkaiden Lahti -tilaisuudessa puhalletaan yhteen hiileenhttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/asukkaiden-lahti-tilaisuudessa-puhalletaan-yhteen-hiileenAsukkaiden Lahti -tilaisuudessa puhalletaan yhteen hiileen20.11.2018 12:50:00
Ympäristökaupungin liikennepäivässä tarjolla tietoa ja ilmainen teatterilippuhttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/ympäristökaupungin-liikennepäivässä-tarjolla-tietoa-ja-ilmainen-teatterilippuYmpäristökaupungin liikennepäivässä tarjolla tietoa ja ilmainen teatterilippu12.11.2018 6:00:00
Tule Asukkaiden Lahti -tapahtumaan 27. marraskuutahttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/tule-asukkaiden-lahti-tapahtumaan-27-marraskuutaTule Asukkaiden Lahti -tapahtumaan 27. marraskuuta8.11.2018 14:00:00

Lahtelaisilla on käytettävissään useita keinoja vaikuttaa oman elinympäristönsä suunnitteluun, kaupungin palveluihin sekä päätöksentekoon.

Aluekummi tuo asuinalueen ihmiset yhteen

Aluekummi toimii vapaaehtoisena yhteyshenkilönä asuinalueensa asukkaiden ja kaupungin virkamiesten välillä. Aluekummi aktivoi alueensa asukkaita toimimaan ympäristö- ja muissa yhteisissä asioissa. Aluekummeilla on tukenaan kummitoiminnan ohjaaja ja virkamieskummit sekä laaja aluekummiverkosto.

Aluekummit
Asukastoiminta

Asukasillat tarjoavat mahdollisuuden keskusteluun ja kysymyksiin

Asukasillan teema voi olla ajankohtainen kaavoitushanke, suuret hankkeet tai muutokset, kaupungin kehittäminen, talous yms. Asukasiltojen kutsu julkaistaan verkkosivuilla, sosiaalisen median tileillä ja sanomalehdissä.

Asukasillassa asiantuntijat esittelevät käsiteltävän aiheen ja tilaisuudessa on aina mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin.

Asukaskyselyt auttavat kehittämään kaupunkia

Lahden kaupunki kysyy asukkaiden mielipiteitä ja näkemyksiä ajankohtaisiin asioihin ja kaupungin kehittämiseen. Ajankohtaisista kyselyistä kerrotaan verkkosivuilla, sosiaalisen median tileillä ja sanomalehdissä.

Kyselyiden tuloksia 

ePalaute on kaupungin sähköinen palautekanava

Palaute tai kysymys ohjautuu suoraan oikealle palvelu- ja vastuualueelle ja oikeille vastaajille. ePalautetta voi antaa milloin vain, myös virka-ajan ulkopuolella. Palautejärjestelmä toimii myös mobiililaitteilla. Järjestelmässä voi lukea myös jo annettua palautetta ja annettuja vastauksia.

ePalaute 

Idearumpu lisää kuntalaisten osallistumista ja luovuutta

Yksityishenkilöt, yhdistykset, yritykset ja vaikka kesäasukkaat voivat jättää ideansa kaupungin sekä Nastolan alueen kehittämisestä sähköiseen idearumpuun. Palvelussa voi myös lukea muiden lähettämiä ideoita. Hyvät ideat palkitaan! Kaikki ehdotukset käsitellään Nastolan aluejohtokunnassa.

Idearumpu

Kerro Pois! -aluejohtokunta kylillä

Nastolan aluejohtokunta kutsuu asukkaita, toimijoita ja yrittäjiä säännöllisesti aluejohtokunnan edustajien kanssa kahville keskustelemaan, ideoimaan ja tutustumaan.
Tilaisuudet järjestetään joka toinen kuukausi pääasiallisesti eri puolilla Nastolan aluetta.
Tilaisuuksista tiedotetaan Nastola.fi -verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavilla, Nastola-lehdessä ja mainosjulisteissa mm. kauppojen ilmoitustaululla.

Aluejohtokunnan tapahtumat
www.facebook.com/nastolanaluejohtokunta 

Tuotekehityspaneeli Lahen D Lahtea muotoilemassa

Lahen D on Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy:n hallinnoima, Lahden ja sen lähikuntien asukkaista koostuva tuotekehityspaneeli. Lahen D on ryhmä aktiivisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan asuinympäristön, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.
Jäseniä on noin 400.

Lahen D

Tule mukaan Porukkaan

Porukka on mobiilisovellus, jonka avulla asukkaat ja kaupunki kehittävät yhteisiä asioita. Sovelluksen avulla voi osallistua kyselyihin ja antaa mielipiteensä kaupungin palveluista ja niiden parantamisesta. Porukassa on kysytty mm. strategiasta, pyöräilystä, kirjastopalveluista ja Lahden brändistä. Sovellus toimii Android, Windowsja iOS-laitteilla; ladattavissa sovelluskaupoista.

Porukka-sovellus

Yhdistystoimintaa ja vapaaehtoistyötä Lahdessa

Yhdistysillat vahvistavat kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyötä
Yhdistykset kutsutaan tilaisuuksiin pääasiassa sähköpostilla ja sosiaalisen median kautta. Teemat ja sisältö vaihtelevat illoissa. Kaupungin ja kolmannen sektorin sekä verkostojen yhteistyö on kaupungille tärkeä voimavara jota halutaan vahvistaa.

Kumppanuusverkosto on kerännyt sivuilleen suuren tietopankin, josta löydät tietoa yhdistyksistä, palveluista ja tiloista, sekä vapaaehtoistoiminnasta. Vapaaehtoistyö-sivuille on koottu tietoa tavoista osallistua vapaaehtoistyöhön.

Kumppanuusverkosto

Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkosto on yhteistyöfoorumi joka kokoaa yhteen vapaaehtoistoimintaa järjestäviä tahoja. Verkostoon kuuluu jo yli 40 tahoa Päijät-Hämeen alueelta (seurakunnat, kaupunki/kunnat, järjestöjä). Verkosto järjestää yhteistyössä vapaaehtoistoimintaan liittyviä tapahtumia, koulutuksia ja virkistystoimintaa sekä jakaa tietoa vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista.

Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminta
Löydä oma tapasi tehdä hyvää www.vapaaehtoistyö.fi

Yhdistyksille myönnetään vuosittain avustuksia.

Katutila käyttöösi

Kaupunki on vakinaistanut käytännön, jossa voittoa tavoittelemattomat yhdistykset, seurat ja muut toimijat voivat varata toimintansa esittelyyn paikan ydinkeskustan kävelyalueilta ilman katuvuokrauksen lupamaksua.

Katutilan varausohje