Siirry suoraan sisältöön

2.3.2015 16:00

Falunista Lahteen

Falunin kokemukset voivat olla hyvin monelta osin hyödyksi onnistuneiden kisojen järjestämiseksi Lahdessa.

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskisat Falunissa olivat urheilullisesti norjalaisten ja ruotsalaisten juhlaa. Ruotsalaiset juhlivat myös siinä mielessä, että järjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Kävijöitä oli yli 250 000, alkuperäinen tavoite oli 200 000. Parhaina maastohiihtopäivinä oli yli 50 000 katsojaa.

Urheilujuhlan tunnelma tempaisi mukaansa ruotsalaiset ja vieraat. Isäntämaan ja norjalaisten urheilijoiden hyvä menestys kirvoitti yleisön uskomattomaan tunnelmaan. Yleisö oli kuitenkin reilua, ja kaikki saivat ansaitsemansa aplodit.

Falunin stadionalue tarjoaa hyvät edellytykset kisoille. Ladut kulkevat varsin luontevasti rinteisessä metsämaastossa, ja katsojille on rakennettu hyvät kulkureitit ja palveluitakin koko alueelle. Järjestelyt palvelivat yleisöä hyvin, mutta alueen laaja käyttö rasittaa luontoa huomattavasti ja edellyttää suuria ennallistamistoimia kisojen jälkeen.

Latujen kunnossa kuitenkin toivomisen varaa

Kisa-alueella oli jouduttu turvautumaan hyvin laajasti väliaikaisrakentamiseen, katsomoissa, ravintola- ja esittelytiloissa, näyttötauluissa ja monessa muussakin asiassa. Väliaikaistilat olivat kuitenkin laadukkaita ja mielestäni ilmeeltään kisa-alueelle sopivia.

Kahden vuoden kuluttua Lahti ja Suomi ovat MM-kisojen järjestämisvuorossa. Falunista on paljon opittavaa. Lahden hiihtostadion on Falunin tapaan maailman toimivimpia. Ystävällisten ja sitoutuneiden vapaaehtoisten rooli Falunin kisojen järjestelyissä oli yhtä ratkaiseva kuin Lahdessa. Falun avasi hyviä näkökulmia siihen, miten katsojien olosuhteisiin ja urheilun seuraamisen mahdollisuuksiin voidaan panostaa.

Lahden kisojen järjestäjistä kävi noin 70 ihmistä tutustumassa Falunin olosuhteisiin ja ratkaisuihin. Opintomatkaryhmissä oli mukana liikuntapaikoista ja vapaaehtoistyöstä vastaavia sekä Lahti Regionin ja Lahti Eventsin edustajia, mutta myös tilakeskuksen, pelastulaitoksen ja poliisin asiantuntijoita. Loppuvaiheessa paikallla kävi kaupungin luottamushenkilöryhmä, jolla oli mahdollisuus tavata myös Falunin kunnan johtoa.

Falunilla lähes Lahden veroiset perinteet talviurheilukaupunkina

Falun on Ruotsin pohjoismaisten hiihtolajien pääkeskus. Myös Ruotsin hiihtoliiton keskustoimisto on siellä, alppilajien toimisto Åressa. Falun oli onnistunut luomaan hyvän koko Taalainmaan kattavan kuntien välisen yhteistyön MM-kisojen tueksi. Samoin laaja-alainen ja tiivis yhteistyö sekä valtakunnallisten että alueen omien yritysten kanssa antaa erinomaisen esimerkin Lahdelle ja Lahden MM-kisoille.

Falunin hiihtostadion, Lugnet, on lähes yhtä lähellä kaupungin keskustaa kuin Lahdessa. Majoitusmahdollisuudet Falunissa ja sen lähiympäristössä ovat selvästi vähäisemmät kuin Lahdessa. Lahden sijainti lähellä pääkaupunkiseutua ja sen lentokenttää antaa paljon enemmän mahdollisuuksia.

Talviurheilulla, urheilulla yleensäkin ja matkailulla on vahva asema Falunin alueen kehittämisessä ja laajemminkin Taalainmaalla. MM-kisojen järjestäminen liittyy selkeästi koko alueen elinvoimatavoitteisiin. Kisojen hyöty nähdään alueen tunnettuuden parantamisessa ja tulevaisuuden rakentamisessa. Kisat ovat vaatineet Falunilta hyvin mittavat investoinnit. Esimerkiksi hyppyrimäen välttämätön uudistaminen maksoi noin 20 miljoonaa euroa.

Lahden kisajärjestelyt ovat nyt hyvässä vauhdissa

Falunin kokemukset voivat olla hyvin monelta osin hyödyksi onnistuneiden kisojen järjestämiseksi Lahdessa. Pyrkimykset ovat yhtäläiset siinäkin, että onnistuneiden ja kannattavien kisojen lisäksi halutaan nostaa talviurheilun, talvimatkailun ja yleisemminkin matkailun tasoa alueella myös pitkälle kisojen jälkeen. Samalla kyse on valtakunnallisesti merkittävistä hankkeista, joilla parannetaan pohjoismaisten hiihtolajien näkyvyyttä ja vahvistetaan niiden tulevaisuutta valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Tasavallan presidentti oli kisojen päättäjäisissä sunnuntaina ottamassa Suomen ja Lahden puolesta vastaan seuraavien kisojen järjestämisvastuuta. Hän korosti puheessaan Lahden MM-kisojen merkitystä osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta 2017. Kisat ovat meille suuri mahdollisuus niin kansallisesti kuin Lahden talousalueenkin kannalta.

Lahden MM-kisoja valmistellaan tunnuksen "vapaa ja perinteinen" alla. Perinteet ja vanhat hyvä toimintatavat ovat arvossaan, mutta samaan aikaan pitää uudistua, löytää sellaisia toimintamalleja ja sisältöjä, jotka houkuttelevat uusia ihmisiä kisojen pariin. Uusi aika antaa paljon mahdollisuuksia sekä vuoden 2017 kisoihin että niiden jälkeen.

 

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit