Siirry suoraan sisältöön

12.8.2016 14:00

Hyvää syksyä kohti

Lahden elinkeinoelämästä on kuulunut hyviä uutisia. Tilasto näyttää, että hyvät uutiset heijastuvat myös kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Takana on toivottavasti rentouttava kesä. Säät olivat minun mielestäni sellaisia, kuin "vanhan ajan kesinä". Lämmintä auringonpaistetta, lämmintä sadetta ja välillä viileämpää ja myrskynkin tapaista.

Kesän aikana olemme saaneet myönteisiä viestejä mm. Lahden seudun matkailun kehityksestä, työllisyyden paranemisesta ja väkiluvun kasvun nopeutumisesta. Muutamien kuukausien tilastoluvut eivät ole välttämättä koko totuus, mutta erityisesti työttömyyden väheneminen selvästi useimpia muita kaupunkeja nopeammin (aikavälillä kesäkuu 2015 – kesäkuu 2016) on vahva ja merkittävä signaali. 

Syksyn arki painii kuitenkin konkreettisten asioiden parissa. Ensimmäisessä kesän jälkeisessä kokouksessaan viime maanantaina kaupunginhallitus päätti maakunnan yhteisen hyvinvointikuntayhtymän eteenpäinviemisestä. Ensi maanantaina paneudutaan kaupungin talouteen; tarkastellaan tätä kuluvaa vuotta, mutta erityisesti linjauksia ensi vuodelle ja seuraaville.

Lahden kaupungin talous on edelleen kireä. Tämä ei ole erityisesti lahtelainen ilmiö. Merkittävää epävarmuutta on joka puolella. Viimeisimpänä viestinä on se, että kilpailukykysopimus heikentää lyhyellä tähtäyksellä kuntataloutta, Lahdessakin ehkä 1 – 2 miljoonalla eurolla. Toisaalta viimeiset tiedot Lahden väestö- ja työllisyyskehityksestä vahvistavat kaupungin talouden pohjaa, vaikkakin hitaasti.

Ennakkoluulottomuutta ja yhteishenkeä tarvitaan

Kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen hyvinvointikuntayhtymän vastuulle ei merkitse äkkinäisiä muutoksia palveluihin. Tavoitteena on, että kuntarajoista riippumaton toimintatapa parantaa palveluiden saatavuutta, purkaa päällekkäisyyksiä ja hillitsee kustannusten nousua.

Myös muilta osin kustannustehokkuuden parantaminen kaupungin toiminnassa perustuu ensisijassa pitkäjänteiseen toimintatapojen ja rakenteiden uudistamiseen. Vaikka Lahdessa onkin tehty paljon, on paljon asioita, joissa uuden tekniikan ja uusien olosuhteiden luomia mahdollisuuksia voidaan käyttää nopeammin hyväksi. Harkitut palvelutason uudelleentarkastelut ja karsinnat ovat myös välttämättömiä. 

Tähänkin syksyyn voidaan mennä luottavaisesti. Kaupungin talous on tasapainon etsimistä palveluiden turvaamisen, talouden tasapainottamisen sekä kaupungin vetovoiman ja kasvun vauhdittamisen välillä. Ratkaisut eivät tässä epävarmassa maailmassa ole välttämättä helppoja, mutta monelta osin Lahdessa on onnistuttu hyvin. Nyt tarvitaan edelleen yhteishenkeä ja ennakkoluulottomuutta, jotta onnistutaan jatkossakin.

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit