Siirry suoraan sisältöön

2.5.2016 15:20

Kestävän kehityksen kaupungit

Lahden seutua tehtiin tunnetuksi kestävän kehityksen konferenssissa Bilbaossa.

Minulla oli viime viikolla tilaisuus osallistua Euroopan kestävän kehityksen kaupunkien konferenssiin (8th European Conference on Sustainable Cites and Towns) Bilbaossa, Espanjassa. Mukana oli kaupunkien edustajia lähes kaikista Euroopan maista sekä EU:n, järjestöjen, tutkimuslaitosten ja yritysten edustajia.

Ympäristö on Euroopassa edelleen vahvasti esillä. Muut kriittiset asiat, kuten taloustilanne ja kansainväliset jännitteet, ovat painaneet niitä enemmän syrjään Suomessa kuin monessa muussa maassa.

Ympäristönäkökulma on yhä vahvemmin mukana useimpien kaupunkien toiminnassa eri puolilla Eurooppaa. Monelta osin muualla osataan olla ylpeitä asioista, joita meilläkin tehdään. Opiksi otettavaa on laaja-alaisesta näkemyksestä, jossa kaupungin kestävyyteen sisältyy ympäristöllisen näkökulman lisäksi sosiaalinen ja toiminnallinen kestävyys ja kaupungin vetovoiman pitkäjänteinen kehittäminen. Monissa kaupungeissa on selvästi enemmän valmiutta panostaa pitkäjänteisiin uusiin ympäristömyönteisiin ratkaisuihin kuin Lahdessa tai yleensäkin Suomessa.

Pidimme Lahden seutua vahvasti esillä, mm. alustuspuheenvuorossa ja paneelikeskustelussa. Lahden pitkäjänteinen perinne ympäristökaupunkina on hyvin tiedossa. Tunnettuja saavutuksia ovat Vesijärven pitkäjänteinen puhdistaminen, jätehuollon toimiva järjestäminen sekä koulutuksen ja elinkeinopolitiikan ympäristöpainotukset. Nyt ajankohtaisia asioita Lahdessa ovat muun muassa laaja-alainen kiertotalouden edistäminen ja kestävään kehitykseen tähtäävä kaupunkikehitys, mm. kaavoituksessa, joukkoliikenteessä ja energiaratkaisuissa.

Kaupungin juuri hyväksytyn vision "Menestymme kansainvälisesti rohkeana ihmisten ja yritysten ympäristökaupunkina" toteuttaminen vaatii vahvoja toimia. Kansainväliset kokemukset voivat olla hyödyksi, kun etsimme Lahteen sopivia uusia ratkaisuja.

 
 

Kommentit