Siirry suoraan sisältöön

24.3.2016 0:00

Kevättä ilmassa

​Vuosi on jo pitkällä, Lahden ja Nastolan viime vuoden tilinpäätökset käsitelty, ja uuden Lahden valtuusto on lähes viimeistellyt lähivuosien linjat eli strategian.

Nastolan ja Lahden yhdistymisestä on saatu ensimmäiset kokemukset. Valtakunnallista sote-uudistusta valmistellaan, ja lakiluonnoksia odotetaan noin kuukauden sisällä. Julkisen talouden tiukkuus näkyy kaupungin taloudessa ja valtion toimissa, joilla edellytetään kuntien toiminnan tehostumista.

Blogiin kirjoittaminen on jäänyt minulta alkuvuoden aikana muiden töiden varjoon, mutta myöhästyneenä uudenvuodenlupauksena lupaan kirjoittaa tänä vuonna edes lyhyitä juttuja suhteellisen usein.

Viime viikon lopulla Lahden kaupunginvaltuutetut kokoontuivat kahdeksi päiväksi seminaariin, jossa aiheina olivat kaupungin tavoitteet lähivuosille, eli strategia, ja kaupungin talouden linjaukset vuosille 2017 – 2019. Valtuutetut keskustelivat hyvässä hengessä ja eteenpäin katsoen. Useimmilla tuntui olevan luottamus siihen, että uudella Lahdella on monipuolisen yritysrakenteen, monipuolisten asuin- ja yritysympäristöjen ja edullisen sijainnin pohjalta hyvät edellytykset olla kasvavien ja hyvinvoivien kaupunkien joukossa. Varsin monet hyvät yritysuutiset uuden kaupungin eri osista puoltavat tätä näkemystä.

Lahden monipuolisuutta hyödynnettävä

Käsittelyssä olleeseen strategialuonnokseen kirjatut linjaukset kaupungin kehittämissuunnista – kaupunkikulttuuri, liikuntamahdollisuudet ja luonto, monipuoliset ihmisten yhteisöt ja yritykset, tapahtumat ja matkailu, ympäristö- ja muotoiluosaaminen, uudistamisen rohkeus, tiivis yhteys pääkaupunkiseutuun – ovat yhteinen pohja viedä kaupunkia eteenpäin. Työllisyyden parantaminen sekä lapset ja nuoret nousevat edelleen strategiassa erityisesti esille.

Seminaarin puheenvuoroissa kannettiin aiheellista huolta siitä, miten uuden Lahden koko alueen elinvoimasta voidaan pitää huolta. Yhdistymissopimuksen kirjaukset Nastolan alueen investoinneista, kuten kouluista ja terveysaseman peruskorjauksesta, luovat pohjan, mutta tarvitaan myös toimia Nastolan asemanseutujen kehittämiseen ja haja-asutusalueista huolehtimiseen. Nastolan alue, nauhataajama, kylät ja haja-asutusalue ovat osa uuden Lahden monipuolisuuden tarjoamaa vetovoimaa, joka on aktiivisesti hyödynnettävä.

Sote-jatkotoimet pohdittavana

Valtuuston seminaarissa käsiteltiin myös kaupungin talouslinjaa lähivuosille. Valtuutetut kannattivat toiminnan tehostamista ja uudistamista, mutta keinojen suhteen oli näkemyseroja. Panostuksia elinkeinopolitiikkaan ja kasvuun pidettiin laajalti hyvin tarpeellisina. Verotuksen tasosta oli eriäviä mielipiteitä. Velanoton vähentämistä vaadittiin varsin laajalti. Käytännössä vielä tämän vuoden aikana tulee linjattavaksi poliittisesti moniulotteisia investointiasioita mm. koulujen peruskorjausten tai uusimisten, Kisapuiston jalkapallostadionin, uuden uimahallin ja museotoimen tulevien ratkaisujen suhteen.

Valtakunnallisen sote-uudistuksen askelmerkit ovat ilmeisen pian hahmottumassa. Myös Päijät-Hämeessä tapahtuu. Viime vuonna yritettiin koota alueen sote-palvelut uudistettavaan hyvinvointikuntayhtymään, mutta hanke kaatui viiden kunnan vastustukseen. Eilen alueen kuntien edustajat kokoontuvat Hollolan ja Oiva-kuntien aloitteesta arvioimaan jatkotoimia ja sopivat siitä, että uudistamista yritetään uudelleen nopealla aikataululla.

Järjestelyllä voitaisiin kuntien linjausten pohjalta edetä kohti kuntarajoista riippumatonta palvelujen järjestämistä ja luoda edellytykset joustavalle siirtymiselle uuteen itsehallintoaluepohjaiseen sote-järjestelmään vuonna 2019. Kuntien yhteisymmärrys alueen omista sote-palveluista tekee mahdolliseksi myös yhdessä valmistellut lausunnot valtakunnallisesta uudistuksesta ja yhteisen edunvalvonnan uudistuksen toteutustavassa.

Hyvän pääsiäisen toivotuksin, kevättä odotellessa


Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit