Siirry suoraan sisältöön

25.9.2015 0:00

Lahden kaupunki tukee SPR:n toimintaa Hennalassa

​Vierailin tänään aamupäivällä Lahden Hennalassa, jossa on eilen avattu turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö. Viime yönä Lahteen tuli Tornion järjestelykeskuksesta lähes sata turvapaikanhakijaa, joista suuri osa on lapsiperheitä. Aamun aikana on saapunut lisää turvapaikanhakijoita.

Kaikkiaan Hennalan hätämajoituksessa on 450 paikkaa, joista SPR:n mukaan täyttyy jo tänään 250. Hennalan hätämajoitusta ylläpitää SPR:n Hämeen piiri. Punaisen Ristin ammattilaiset ja vapaaehtoiset ovat tehneet hienoa työtä pystyttäessään muutamassa tunnissa hätämajoitustilat tyhjiin kasarmirakennuksiin. Hennalassa tarjotaan turvapaikanhakijoille majoitus ja välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut. Valtio maksaa kaikki kustannukset. Lahden kaupunki tulee osallistumaan tarvittaessa järjestelyihin ja vastaa jatkossa mm. kouluikäisten lasten valmistavasta opetuksesta.

Kun kansainvälinen tilanne on johtanut siihen, että eri Euroopan maihin ja myös Suomeen saapuu suuri määrä hädässä olevia turvapaikanhakijoita, on selvä, että Suomi kantaa omalta osaltaan vastuun kansainvälisisten sitoumusten mukaisesti. Samoin on luonnollista, että Lahden kaupunki tukee valtion ja SPR:n toimintaa ja osallistuu tarvittaviin järjestelyihin turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi ja kotoutumisen edistämiseksi.

Hennalaan juuri nyt saapuvat turvapaikanhakijat ovat näitä ihmisiä, joiden osalta Suomi kantaa sovitun vastuunsa. Lahden kaupunginhallitus on kannanotossaan 7.9. suhtautunut myönteisesti siihen, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia tai hätämajoitusyksiköitä sijoittuu Lahdessa vapaana oleviin soveltuviin tiloihin. Valtio vastaa käytännössä turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista.

Lahden kaupunki on humanitääristä syistä tehnyt aiemmin päätökset 20 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Tästä on tehty sopimus valtion kanssa, ja kaupunginhallitus on linjannut, että määrää voitaisiin nostaa. Lahdessa on tällä hetkellä noin 6 000 maahanmuuttajataustaista kaupunkilaista, jotka ovat pääosin muuttaneet kaupunkiin omaehtoisesti kukin omista syistään. Lahden historia on muuttojen historiaa ja kaupunki on aina ollut avoin tulijoille, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet kaupungin ja kaupunkikulttuurin kehittymistä.

Kokemukseni mukaan useimmat kaupunkilaiset näkevät, että turvapaikanhakijat ovat hädässä olevia ihmisiä, joita halutaan auttaa heidän ahdingossaan. Tätä osoittaa myös se nopeus, jolla hätämajoitusyksikön toimintaan tarvittavat vapaaehtoiset Lahden alueelta löytyivät. Sitä vastoin on masentavaa kuulla nuorista ihmisistä, jotka iltayön tunnelmassa harkitsemattomasti reagoivat turvapaikanhakijoiden saapumiseen.

Jyrki Myllyvirta 
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit