Siirry suoraan sisältöön

6.2.2015 16:00

Lahti - Salpausselän kaupunki

Tämän vuoden aikana Salpausselälle muodostuu uusi kaupunki. Nastolan kunnan ja Lahden kaupungin yhdistyessä ensi vuoden vaihteessa ei ainoastaan siirretä kuntarajaa vaan uudessa kaupungissa otetaan käyttöön kahden kunnan parhaat palvelut, hallinto- ja työtavat. Samalla käsityksemme kaupunkimaisemasta ja kaupunkilaisuudesta muuttuu.

Lahden alueen kuntajakoselvityksessä toistuivat muutamat avainsanat: yritystoiminta, työpaikat ja asuminen. Samoilla sanoilla on Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksessa otsikoitu tavoitteita, joilla uusi Lahden kaupunki vastaa talouden epävarmuuteen. Ensimmäisenä on työpaikkojen määrän lisääminen yksityisellä sektorilla. Alueelle on houkuteltava uusia yrityksiä ja niihin on saatava ammattitaitoista työvoimaa. Kaupunki kilpailee metropolialueen muiden kaupunkien kanssa ja elinkeinopolitiikalla on luotava tähän hyvät edellytykset. Suuremmalla kaupungilla on entistä paremmat eväät ja monipuolisemmat edellytykset.

Teollisuuskaupunki

Lahtea ja Nastolaa yhdistää teollinen perinne ja kummassakin kunnassa vaikuttavat yhtiöt. Teollisuus on edelleen tärkeä osa alueen elinkeinoelämää ja toiminta uudistuu ajan mukaan. Yritystoiminnan edellytyksiä parannetaan laaja-alaisesti, ja hyvin monella toimialalla ympäristöteknologia ja muotoilu ovat alueen profiilin mukaisia kestävän kehityksen työkaluja ja kansainvälisesti kiinnostavaa osaamista, joka uudistaa teollisuuskaupungin käsitteen.

Kotikaupunki

Lahtelainen kaupunkimaisema muuttuu kuntien yhdistyessä. Salpausselän harjumaisema ja alueen lukuisat järvet takaavat arkiviihtyvyyden, jonka merkitys kasvaa koko ajan. Tämän lisäksi tarvitaan elävä kaupunkikeskusta kauppoineen ja kahviloineen. On oltava myös erilaisia kohtaamispaikkoja ja tapahtumia koko kaupungin alueella. Uuden Lahden kaupunkimaisema onkin entistä monipuolisempi ja kaikin tavoin kiinnostavampi.

Kotikaupungin palvelut pitää olla kaikkien asukkaiden ulottuvilla, mutta niitä voidaan järjestää uudella tavalla hyödyntäen molempien kuntien olemassa olevaa palvelutarjontaa. Lahdessa uusi Jalkarannan monitoimitalo on harjakorkeudessa. Jalkarannan ja Liipolan monitoimitaloja on alusta alkaen suunniteltu yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Lähtökohtana on ollut tilojen monipuolinen käyttö, muunneltavuus ja ympäristökaupungin linjausten mukainen energiatehokkuus. Jalkarannan monitoimitaloon sijoittuvat koulu, päiväkoti, tilat aamu- ja iltapäiväkerhoille sekä kirjastolle. Liikuntatilat on mitoitettu koko alueen asukkaiden käyttöön. Monitoimitalossa on myös Lahden Aterian keittiö.

Lahden kaupunki sai ensimmäisenä kaupunkina Vuoden Rakennuttaja -palkinnon. Yksi palkinnon perusteluista oli Jalkarannan monitoimitalo Jalon ja Liipolan monitoimitalo Onnin rakenteilla olevien toimitilojen uudenlaiset tilakonseptit ja monikäyttöisyys, joissa yhdistyvät eri käyttäjäryhmien tilatarpeet. Monitoimitalot ja uudet yhteispalvelupisteet tulevat olemaan kotikaupungin keskeisiä palveluja ja tärkeä tekijä asukkaiden arkiviihtyvyydessä ja viitoittavat muutenkin palveluiden kehittämisen suuntaa.

Tapahtumakaupunki

Salpausselän kaupungilla on vahva maine kisakaupunkina. Vuoden 2017 hiihdon MM-kisat hyödyntävät ennakkomarkkinoinnissaan Salpausselän kisaperinnettä. Talviurheilutapahtumien järjestäjänä Lahti on kansainvälisesti tunnettu - kansallisesti sijoitumme parhaiten joukkoon myös kulttuurikaupunkina. Uusi Lahden kaupunki on entistä vahvemmin vastuussa koko alueen kulttuuripalveluista. Sinfonia Lahti on kansainvälisesti tunnettu kaupunginorkesteri, Lahden kaupunginteatteri on merkittävä maakuntateatteri ja Lahden museot vakuuttaa mm. julistekokoelmallaan. Salpausselän kaupungille luonteenomaista tulee olemaan myös erilaisten tapahtumien kirjo, kylä- ja katutapahtumilla luodaan aitoa kaupunki- ja kansalaiskulttuuria, joka on tärkeä tekijä kaupunkimaineessa ja vaikuttaa myös uusien yritysten ja asukkaiden päätökseen tulla Salpausselän maisemaan.

Tehdään yhdessä

Me rakennamme Salpauselän kaupunkia lahtelaisina ja nastolalaisina, yhdessä. Lahtelaiseen perinteeseen kuuluu talkootyö, jota ilman ei tänäkään talvena hiihdettäisi Salpauselän kisoja. Nastolalaiset ovat tunnettuja samasta asiasta, esimerkiksi Villähteen Nuorisoseurantalo on pieni helmi tienvarressa ja se on talkootyöllä kunnostettu kaiken kansan kokoontumispaikaksi. Paikalliseen kulttuuriin kuuluva toimintatapa ja yhdessä tekemisen ilo on oltava mukana myös uuden Lahden kaupungin toiminnassa.

Tule mukaan talkoisiin! Ja anna palautetta ja vihjeitä sekä meille valmisteleville virkamiehille että luottamushenkilöille. Vinkin voit jättää vaikka tämän blogin kommenttipalstalle.

 

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit