Siirry suoraan sisältöön

7.4.2016 13:00

Mikä ihmeen ERVA?

Sote-uudistuksessa on noussut taas esille erikoissairaanhoidon erityisvastuualuejako eli kodikkaasti ERVA.

​Maan hallituksen uudessa sote- ja maakuntamallissa ervojen pohjalta muodostetaan yhteistoiminta-alueita. Yliopistosairaalayhteistyö ja muu erityistason yhteistyö, pelastuslaitoksen toiminta ja muutakin alueellista yhteistoimintaa tullaan järjestämään ervojen pohjalta. Aluejaolla on tuntuva merkitys erityisesti Päijät-Hämeen keskussairaalan toimintaan.

Päijät-Häme kuuluu Tampere-keskeiseen ervaan, kun toisena vaihtoehtona olisi Helsingin erva. Kolme vuotta sitten Päijät-Hämeen sote-yhtymä ja sen kaikki jäsenkunnat ottivat yksimielisen kannan, että alueemme siirtyisi Helsingin ervaan. Perusteluna oli erityisesti keskussairaalan aseman turvaaminen, mutta samalla etäisyyteen, yhteyksiin ja muuhun yhteistyöhön perustuva luonteva suuntautuminen.

Valtio ei sote-myllerryksen keskellä ole pystynyt tekemään tästä päätöstä. Nyt se olisi entistäkin ajankohtaisempi. Runsas vuosi sitten kunnat joutuivat ottamaan kantaa viime keväänä kaatuneeseen sote-uudistusehdotukseen, jolla valtakuntaan olisi muodostettu viisi isoa sote-kuntayhtymää. Tällöin maakunnan näkemykset hajosivat, ja osa kunnista halusi olla Tampereen kanssa samassa kuntayhtymässä. Tämä oli ymmärrettävä kanta, koska kuntayhtymämallin sisällä Päijät-Häme olisi voinut pahimmillaan joutua maksamaan pääkaupunkiseudun sote-kustannuksia kokonaisuudessa, jossa pääkaupunkiseudulla olisi väestömääränsä vuoksi ollut merkittävä päätösvalta kuntayhtymän sisällä.

Kun nyt taas puhutaan erva-alueista ja suuntautumisesta, on palattu lähtöruutuun. Uudessa sote- ja maakuntamallissa yhteistyösuunta ei vaikuta kustannusten kohdistumiseen eikä päätösvaltaan, jotka määräytyvät jatkossa yksiselitteisesti maakunnittain. Sen sijaan perustelut sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus- ja koulutusyhteistyön järjestämisestä ja Päijät-Hämeen keskussairaalan asemasta ovat entistäkin ajankohtaisemmat. Maakuntauudistuksessa ervojen pohjalle muodostuville yhteistoiminta-alueille voi tulla laaja-alaisempaakin merkitystä, jolloin Päijät-Hämeen yleinen yhteistyösuuntautuminen pääkaupunkiseudulle muodostuu tärkeäksi lisäargumentiksi katsoa etelään päin.

Erikoissairaanhoidon palveluja ostetaan nytkin sekä Tampereelta ja Helsingistä, ja näin tulee olemaan jatkossakin. Kyseessä on koko maakunnan kannalta tärkeä asia. On välttämätöntä, että tässäkin asiassa maakunnasta lähtee yhteinen viesti päättäjille ja pystymme ohjaamaan alueemme Uudenmaan kanssa samaan yhteistoiminta-alueeseen.


Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit