Siirry suoraan sisältöön

1.7.2016 12:40

Positiivisella vireellä kesään

Kesälomien kynnyksellä Lahdesta on kuultu hyviä uutisia. Kaupungin väkiluku ylitti 119 000 asukkaan rajan toukokuussa. Alkuvuoden väestönkasvu on ollut poikkeuksellisen nopeaa.

Talouden heikot elpymismerkit ovat näkyvissä. Työttömyysaste on ollut Lahdessa selvimmin laskussa suurista kaupungeista vuoden aikana. Myös nuorisotyöttömyys on kääntynyt laskuun. Lahdessa kehitetty Matkalla Duuniin –toimintamalli on herättänyt kiinnostusta muualla Suomessa.

Kunnallinen päätöksenteko Lahdessa hiljeni vasta juhannuksen jälkeen, kun saatiin pidetyksi valtuuston ylimääräinen kokous hyvinvointikuntayhtymän muodostamiseksi. Muutoin Lahti ei hiljene. Edessä on hyvin vilkas kesä, tuttuja käyntikohteita ja tapahtumia, mutta myös uutta ja uudistettua. Juuri uudistetulla www.visitlahti.fi –sivustolla on uudenlainen  matkailutuotteiden verkkokauppa, jolta voi helposti hankkia tapahtumaliput tai majoituksen Lahden seudulle.

Kävelylle, uimaan tai huvittelemaan

Maauimala on taas tauon jälkeen auki. Vaihtelevista kesäsäistä huolimatta innokkaimmat uimarit ovat altaassa jo puoli seitsemältä aamulla. Maauimala kuuluu lahtelaisten kesään, mutta myös turisteille se tarjoaa eksoottisen kokemuksen uimiseen hyppyrimäkien kupeessa.

Iltakävelylle kannattaa suunnata Vesijärven rantaan. Rullakadun varrella sijaitseva Pallaksen ranta-alue on kevään aikana kunnostettu ainutlaatuiseksi rantapromenadiksi. Pikku-Veskun puistossa on nuorten ylläpitämä kesäkahvila ja kesätoimintaa. Sataman ravintolatarjonta on vahvistunut.

Vesijärven rannasta löytyy myös uusi Mukkulan tapahtumapuisto, joka on ensimmäistä kertaa tositoimissa Summer Upissa heinäkuussa. Mukkulassa on menossa myös kaavamuutos matkailualueen kehittämiseksi.

Launeen perhepuisto leikkivälineineen ja grillausmahdollisuuksineen tarjoaa kesätekemistä lapsiperheille. Launeen keskuspuistossa on nähtävää ja tekemistä myös muille kuin lapsiperheille. Esimerkiksi Arboretum eli puulajipuisto houkuttelee kasviharrastajia kauempaakin. Yli-Marolan kotieläinpiha on yksi vetonauloista.

Teatteria ja tapahtumia

Kesäteattereita on tarjolla enemmän kuin ehkä koskaan ennen. Lahden Pikkuteatterissa on kesänäyttämön esittämänä Marjatta Pokelan kaikenikäisille lapsille suunnattu "Mörkö se lähti laivaan".  Nastolan Pisarateatteri esittää Immilän myllyllä Ilkka Malmin ja Rami Saarijärven komedian "Tahdotko naimisiin". Lahden Kartanon puistossa Ainopuiston teatterin "Kapteeni ja rullatehtaan Aino" kuvaa elämää Kartanossa ja sen ympärillä viime vuosisadan alkupuolella. Pesäkalliossa on "Mies joka ei osannut sanoa ei" ja Myllysaaressa mennään " Maalta kaupunkiin" musiikkipitoisessa näytelmässä.

Lähiseudulla on kesäteatteria tarjolla ainakin Messilässä (Mökkinaapurit), Heinolassa (Voi Veljet!), Urajärven kartanolla (Kartanonherra ja kilpineito), Pyhäniemen kartanolla (Sinivalkoinen Kupla), Honkalinnassa (Wannabe - Haluatko taiteilijaksi), Orimattilan Jätinpesässä (Puhtaat Valkeat Lakanat), Padasjoella (Jo vain Herra Ministeri) ja Sysmässä (Laila - Päivien kimallus).

Myös muunlaisia tapahtumia on runsas kirjo. Esimerkkeinä Suur-Hollolan ravit, Summer Up, Eliittikisat, Rantajazz, Urkuviikko, väriestejuoksu Jokimaalla – taatusti jokaiselle jotakin.

Kesä ennenkaikkea

Tapahtumia ja kohteita on Lahdessa ja kauempana. Kalenteria ei pidä kuitenkaan liikaa täyttää. Hyvään kesään kuuluu vapaa-aikaa, luonnosta, kaupungista ja ystävistä nauttimista. Vapaassa vedessä uiminen, pyöräily, lukeminen, marjojen keruu ja kaikenlainen oleilu ovat kesää parhaimmillaan.

Toivon kaikille lahtelaisille ja muillekin hyvää, rentouttavaa ja lämmintä kesää!

 

Jyrki Myllyvirta

kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit