Siirry suoraan sisältöön

22.12.2015 16:00

Rauhallista joulua!

Suomi ja Lahti ovat vähitellen hiljentymässä joulun viettoon.  Joulutauon jälkeen jatketaan uuden Lahden kaupungin uusilla toimielimillä.

Eilen Lahden ja Nastolan yhdistymishallitus ja vanhan Lahden kaupunginvaltuusto pitivät viimeiset kokouksensa. Samoin Nastolan kunnanhallitus. Joulutauon jälkeen jatketaan uuden Lahden kaupungin uusilla toimielimillä.

Eilisten kokousten keskustelluimmat päätökset liittyivät Kisapuistoon ja Ranta-Kartanon kaavoitukseen.

Yhdistymishallitus päätti aikaistaa Kisapuiston jalkapallokentän luonnonnurmen korvaamista tekonurmella. Tavoitteena on nyt tekonurmen rakentaminen talven 2016 – 2017 aikana, kun viime kuussa hyväksytyssä talousarviossa ajankohta oli kaksi vuotta myöhemmin. Käytännössä asia vaatii vielä valtuuston vahvistuksen. Kisapuiston laajempaa kehittämistä ja jalkapallostadionin katsomon uudistamista päätettiin selvittää juhannukseen mennessä valmisteltavassa hankesuunnitelmassa. Suoraan Lahden ja Nastolan yhdistymiseen liittyviä päätöksiä tehtiin yhdistymishallituksessa mm. koskien uuden kunnan maksuja ja taksoja sekä perusopetuksen oppilasalueita.

Vanhan Lahden kaupungin valtuuston viimeinen kokous keskusteli Ranta-Kartanon kaavasta. Kymmenen vuotta sitten käytyyn ideakilpailuun perustuva kaava ei ole saanut rakentamista liikkeelle, ja nyt kaavaa muutettiin yhden korttelin osalta houkuttelevammaksi. Voi tietysti sanoa, että aikanaan hyväksytty kaava oli turhan paljon eri näkemysten kompromissi, vaikka se hyväksyttiinkin vain yhden äänen enemmistöllä. Toisaalta voi myös hyvin spekuloida, että alueen rakentaminen olisi käynnistynyt heti kaavan hyväksymisen jälkeen, elleivät pitkälliset valitukset olisi lykänneet kaavan lainvoimaisuutta useita vuosia. Valtuustokeskustelun kriittisiäkin puheenvuoroja tuntui kuitenkin yhdistävän näkemys siitä, että Ranta-Kartanon alueen rakentamisen ripeä alullesaaminen on hyvin toivottavaa.

Vahvempi kunta tukee kilpailukykyä

Päiväkohtaisten päätösten takana päivän kokousten viesti oli varsin harmoninen. Laajalti ollaan tyytyväisiä siihen, että Lahden ja Nastolan yhdistymisen valmistelu on vuoden aikana sujunut joustavasti ja hyvässä hengessä. Vanhan Lahden ja vanhan Nastolan välistä vastakkainasettelua ei ole ollut valmistelussa tai päätöksenteossa näkyvissä. Yhteisesti on nähty, että aiempaa vahvempi kunta, Päijät-Hämeen keskuskaupunki, on hyväksi koko alueen hyvinvoinnille ja kilpailukyvylle.

Joulu on kristikunnan suurin juhla. Joulun sanoma on rakkautta, lähimmäisyyttä ja muista huolehtimista. Jouluun hiljentyessä voi olla tyytyväinen siihen, että Suomi, Päijät-Häme ja Lahti ovat hyviä paikkoja elää. Voimme myös kukin omalta osaltamme antaa tukea hädänalaisille ja kaikille, jotka ovat tuen tarpeessa, kansallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Toivon kaikille hyvää rauhallista joulunaikaa, mahdollisuutta rentoutua ja olla omien lähimpien ja ystävien kanssa.

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit