Siirry suoraan sisältöön

11.9.2017 16:25

Keskustelu taide- ja muotoilukeskuksesta jatkuu

Vuosi sitten esille noussut ehdotus modernin ja vetovoimaisen taide- ja muotoilukeskuksen saamisesta Lahteen on johtanut antoisaan keskusteluun. Esillä on ollut kaksi eri vaihtoehtoa, ja kummankin puolesta on esitetty hyviä näkökulmia. 

Tässä vaiheessa on esillä kaksi erityyppistä taide- ja muotoilukeskushanketta, alun perin keskustelun avannut ehdotus Sokoksen 3. kerrokseen sijoittuvasta kokonaisuudesta ja toisena Mallasjuoman vanhoihin tiloihin, ns. Taidepanimon rakennuksen yhteyteen rakennettava keskus.

Kummankin vaihtoehdon puolesta on esitetty hyviä näkökulmia. Vaihtoehdot ovat niin monella tavalla eri luonteisia, että hyvin perustein voi kääntyä kummalle kannalle vain. Keskustelussa soisi arvioitavan vaihtoehtojen etuja ja haittoja kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta, eikä niinkään pohdittavan sitä, kuka mitäkin esittää tai tukee.

Laatua museotoimintaan

Molemmat vaihtoehdot merkitsisivät isoa laadullista parannusta kaupungin museotoimintaan, mutta samalla hyvin merkittävää vuokratason nousua verrattuna nykyiseen varsin vaatimattomaan taidemuseoon. Tällä panostuksella lasketaan saatavan – paremman ja laadukkaamman museotoiminnan lisäksi – näkyvyyttä, elinvoimaa, vetovoimaa ja niiden kautta tuloja kaupunkiin. Merkittävä osa vuokrannoususta arvioidaan saatavan takaisin museon lipputulojen lisäyksenä. 

Ensimmäiseksi on kuitenkin arvioitava, onko lisäpanostus kaupungin museotoimintaan perusteltu. Kaupungilla on vastuullaan neljä museota (Historiallinen museo, Hiihtomuseo, Radio- ja tv-museo sekä Taidemuseo), ja uusi taide- ja muotoilukeskus korvaisi näistä taidemuseon.

Kaupunkikeskustan kehittäminen

Uusista ehdotuksista Aleksanterinkadun varrella sijaitseva Sokoksen vaihtoehto olisi hyvin selkeästi kaupungin ydinkeskustan elävyyttä tukeva. Mikäli keskuksen toiminta olisi riittävän houkuttelevaa, kävijämäärän voisi arvella nousevan moninkertaiseksi nykyiseen verrattuna.

Malskin vaihtoehdossa museon ympärille voisi parhaimmillaan muodostua luovan talouden toimijoiden rypäs ja merkittävää yritystoimintaa. Toisaalta sijainti ei sitoisi sitä kaupunkikeskustan kehitykseen samalla tavoin kuin Sokoksen vaihtoehto.

Kulttuurista hyvinvointia

Käydyssä julkisessa keskustelussa on korostettu mahdollisen uuden taide- ja muotoilukeskuksen vaikutuksia kaupungin maineeseen ja alueen vetovoimaan. Sekä Suomessa että muualla on hyviä esimerkkejä siitä, että monipuolinen kulttuuritoiminta heijastuu myönteisesti alueen kehitykseen ja hyvinvointiin.  Kulttuuri on ollut merkittävä tekijä myös Lahden kaupungin profiilin vahvistumisessa, ja uusi taide- ja muotoilukeskus vahvistaisi tätä linjaa.  

Kummassakin uudessa vaihtoehdossa on vielä sellaisia epävarmuuksia ja keskeneräisiä asioita, että asiaa ei nykytiedoin voi viedä päätöksentekoon. Tarkoitus on kuitenkin selvittää asiat niin nopeasti, että valtuusto ja sitä ennen muut luottamushenkilöelimet voisivat käsitellä asian alkaneen syksyn aikana. Nykytiedoin ei kannata vielä ennustaa, minkälaista ratkaisua päätöksentekoon esitetään.


Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit