Siirry suoraan sisältöön

2.11.2016 9:15

Terveisiä Wuxista

Lahden kaupungin, Ladecin ja yritysten edustajat vierailevat tällä viikolla Kiinassa Wuxissa. Ohjelma painottuu toisaalta kaupunkien väliseen yhteydenpitoon, toisaalta yrityksille järjestettyihin tapaamisiin.
Allekirjoitustilaisuus Wuxissa.

​Tänään aamulla avattiin Wuxin kaupungin kaikkien ystävyyskaupunkien yhteinen seminaari, aiheena kaupunkien kestävä kehitys. 6,5 miljoonan asukkaan Wuxi on Kiinan kärkikaupunkeja sekä ympäristövastuullisuudessa että asumisen viihtyisyydessä. Wuxin tavoitteet ja investoinnit kestävän kehityksen ja erityisesti vesistöjen kunnon parantamisen osalta vastaavat erinomaisesti Lahden yritysten erityisosaamisalueita. Samoin paljon yhteistä löytyy muotoilun hyödyntämisestä yritysten uudistumisessa.

Kaupunkien yhteistyö tiivistyy

Aamulla allekirjoitettiin myös Lahden ja Wuxin välinen sopimus yhteistyön tiivistämisestä teollisen muotoilun ja ympäristötekniikan alalla.

Vierailun ohjelma painottuu edellytysten luomiseen Lahden seudun yritysten kaupalliselle yhteistyölle Kiinaan. Wuxissa on Oilonin tehdas, mutta myös muut yritykset ovat olleet ja ovat aktiivisia Kiinan tässä osassa. Lahtelaisessa vierailuryhmässä onkin mukana Ladecin edustajia ja Lahden alueen yritysten edustajia.

Taustatukea kansainvälistymiseen

Kaupunki ei käy kauppaa, ei edes Ladec. Kiinalaisessa yhteiskunnassa kaupungeilla on suorempi yhteys yritystoimintaan. Siksi Lahden kaupungin antama taustatuki ja Ladecin aloitteet tuotekehitysyhteistyöhön voivat konkreettisesti auttaa Lahden talousalueen yritysten pyrkimyksiä Kiinan edelleen kasvavilla markkinoilla.

Keskinäisen yhteisymmärryksen lisääminen on ollut aikanaan ystävyyskaupunkitoiminnan keskeinen sisältö, kun kansainväliset yhteydet olivat nykyistä vähäisempiä ja mm. kylmä sota jakoi maailmaa. Nyt kansainvälisen ilmapiirin monenlainen kiristyminen ja suvaitsemattomuuden nousun merkit korostavat taas keskinäisen vuorovaikutuksen merkitystä.

Wuxin ystävyyskaupunkien seminaari, jossa on edustajia yli 40 kaupungista, joka puolelta maailmaa, on tässäkin mielessä hyödyllinen ja tarpeellinen.

 

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit