Siirry suoraan sisältöön

27.3.2015 0:00

Viikon hyviä uutisia

Eduskuntavaaleja odotellessa olemme saaneet tottua synkänsävyisiin ajatuksiin Suomen lähitulevaisuudesta. Nämä tulevaisuudennäkymät muuttuvat vain siten, että yritykset uudistavat toimintaansa ja menestyvät. Julkisen puolen, valtion ja kuntien, pitää luoda tälle edellytyksiä.

Säästämisen ja elvytyksen juupas-eipäs -keskustelun pohjalla on lähes yhtenevä näkemys siitä, että julkista toimintaa pitää tehostaa ja sen vaikuttavuutta parantaa. Julkisia resursseja pitää suunnata sinne, missä panostukset tuottavat kasvua ja hyvinvointia.

Loppujen lopuksi kasvu perustuu siihen, että yritykset onnistuvat omissa ratkaisuissaan, ovat kilpailukykyisiä ja saavat aikaan kauppoja. Lahden seudulla monet yritykset ovat erinomaisesti mukana ajan hermolla. Toistaiseksi onnistumisia on sekä Lahdessa että koko Suomessa ollut liian vähän kansantalouden suunnan kääntämiseksi ylöspäin, mutta hyviä merkkejä on näkyvissä.

Lahden seutu kasvaa ja kehittyy

 Tämän viikon hyvistä uutisista jäi useampikin mieleen.
- Raute on saanut merkittävät yli 30 miljoonan euron arvoiset tilaukset virolaisen vaneritehtaan laajennukseen.
- Stalatube on hankkinut uuden 7 miljoonaa euroa maksaneen putkenhitsauslinjan tuotannon tehokkuuden ja kasvun mahdollistamiseksi.
- Pedro on saanut merkittävän kalustetilauksen Japaniin Mitsubishin telakalle.

Alueen kehityksen kannalta viikon hyviä uutisia olivat myös Sibeliustalon valinta Suomen vuoden 2014 tapahtumapaikaksi. Myös pitkään odottanut Malskin ”Vanhan Panimon” rakentaminen yksityiseksi yritys- ja kulttuuritilaksi alkoi. Aleksanterinkatu 5 eli entinen Nordean kiinteistö on myyty sijoittajalle, mikä mahdollistaa uuden liike- ja asuintalon rakentamisen. Edellytykset kaupungin kasvun jatkumiselle toteutuvat tätäkin kautta.

Parempia aikoja määrätietoisella työllä

Tällä viikolla Elinkeinoelämän keskusliitto väläytti hieman myönteisempiä näkymiä. Tämän viikon positiiviset uutiset eivät merkitse sitä, että tarve kasvua ja kilpailukykyä vahvistaviin tai julkista taloutta tasapainottaviin uusiin toimiin olisi poistumassa. Ne antavat kuitenkin hyvät perusteet uskoa, että määrätietoisella työllä kehityksen suunta on käännettävissä viime vuosia paremmaksi niin Lahdessa kuin valtakunnallisestikin.

 

Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja

 
 

Kommentit