Siirry suoraan sisältöön

19.5.2017 15:20

Haetaan Lahdelle oikea suunta

Lahti is a paradise –  Lahti on paratiisi. Näin luki kansainvälisessä Vice Magazinessa, joka kuvitti juttuaan Antti Sepposen karuilla mutta kotiseuturakkailla kuvilla. Kieli poskessa esitetty lausahdus kuitenkin kestää tarkastelua.
Lahden suunta -työn tunnus

​Lahti on nimittäin kaupunki, jossa erinomaiset palvelut kulttuurista luontopolkuihin ovat saavutettavissa kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä. Tarkistetaanpa faktat. Tiesitkö, että kolme neljästä lahtelaisista asuu viiden kilometrin säteellä keskustasta? Jokaisella on myös virkistysalue enintään 300 metrin päässä kodista. Lahtelaisessa paratiisissa etupihalla on kaupunki ja takapihalla luonto.

Ei yksin vaan yhdessä

Lahden suunta -työssä rakennamme kestävää tulevaisuutta kaupunkilaisten kanssa. Hahmotamme yhdessä, miten kaupunki ja luonto liittyvät toisiinsa ja miten elinkeinot voivat menestyä.

Työssä kyse on sen ratkaisemisesta, miten ihmisten arki sujuu kestävästi ja asukkaat voivat hyvin. Millaisessa kaupungissa sinä haluaisit asua 30 vuoden päästä? Entä millaisia elämäntyylejä lapsesi tai lastenlapsesi kenties valitsevat? Mihin suuntaan Lahden pitäisi kehittyä?

Rullaten eteenpäin

Lahdessa on tehty yleiskaavaa valtuustokausittain rullaavalla menetelmällä vuodesta 2009 lähtien eli jo kaksi täyttä kierrosta. Rullaavuus tarkoittaa sitä, että yleiskaava päivitetään neljän vuoden välein, jolloin muuttuneeseen maailmaan pystytään reagoimaan nopeasti.

Jatkuvan prosessin puitteissa on käyty avointa keskustelua kaupungin tulevaisuudesta koko kaupunkiyhteisön kanssa, ja keskustelun tulokset näkyvät yleiskaavan asiakirjoissa. Vuosien 2017–2020 kierros on juuri alkanut. Tällä kertaa uutta on se, että työ laajenee. Mukaan otetaan kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma, ympäristöohjelma ja palveluohjelma. Yhdessä kaikki nämä asiat ovat Lahden suunta.

Yleiskaava on strategian kuva, joka kertoo, mitä yhteiset tavoitteemme tarkoittavat maankäytön ja liikenteen näkökulmasta. Muissa ohjelmissa asetetaan tavoitteet kestävälle arkiliikkumiselle, ympäristöpolitiikalle ja tulevaisuuden palveluiden järjestämiselle.

Maailma muuttuu ja suunta on haettava uudestaan

Lahden suuntaa on hyvä tarkistaa valtuustokausittain. Tarkistamistarpeita tulee, kun maailma ympärillä muuttuu ja saamme uutta tietoa. Kaupunki ei tule koskaan valmiiksi. Niinpä on hyvä pitää keskustelua jatkuvasti yllä ja tarkistaa prosessissa syntyvää yleiskaavaa ja ohjelmia tarpeen mukaan.

Kaupunki ei voi pakottaa ihmisiä mihinkään, vaan rohkaista viisaita valintoja ja innostaa toimimaan. Olisitko sinä valmis käymään kaupassa, koulussa tai töissä jotenkin muuten kuin autolla? Vihreämpi tulevaisuus ja kestävät päätökset syntyvät avoimesti ja yhteistyössä. Siksi olemme panostaneet vuorovaikutukseen asukkaiden, yritysten, yhteisöjen ja asiantuntijoiden kanssa. Näillä eväillä uskomme, että Lahdelle löytyy oikea suunta ympäristökaupunkina, jossa on hyvä elää.

Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki 

Johanna Palomäki, yleiskaava-arkkitehti

Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki johtaa Lahden jatkuvaa yleiskaavatyötä. Hän on innostunut yhteiskehittämisestä ja vuorovaikutteisesta suunnittelusta. Häntä kiinnostaa, mitkä tekijät kaupunkiympäristössä vaikuttavat kestävään liikkumiseen, lapsiystävällisyyteen ja asukkaiden hyvinvointiin. Hän kävelee tai pyöräilee lyhyet matkat aina kun mahdollista.

 
 

Kommentit