Siirry suoraan sisältöön

6.6.2018 14:00

Keltanokat Kympissä

Toukokuun alussa kaksi keltanokkaista yhdyskuntasuunnitteluopiskelijaa astui BW Towerin hissiin, joka kiidätti heidät Lahden kaupungin maankäytön ja aluehankkeiden kerrokseen. Blogissa vierailevat suunnitteluharjoittelijat kertovat, millaista on ollut työskennellä Kaupunkiympäristön palvelualueella (Kymp).
Harjoittelijoiden työpöytä

​Ensimmäisen viikon aikana kaikki mahdolliset ennakkoluulot tunkkaisesta ja pelottavasta kaupungin virastosta karisivat pois ja toimiston tilat yllättivät positiivisesti viihtyisyydellään. Ensimmäisen tehtävänannon jälkeen iski innostus ja motivaatio työhön, kun tunsi aidosti olevansa mukana vaikuttamassa Lahden kaupunkikuvaan ja paikallisten asuinympäristöön – enää ei vain harjoiteltu luokkahuoneessa.

Kytölän maisema tuli tutuksi

Harjoittelun aikana teimme päivitetyn maisemaselvityksen Kytölän alueelle. Kartoitimme ja teimme myös muutoksia keskustan vanhojen kortteleiden asukaspysäköintilupa-alueille. Jäipä aikaa vielä myös luonnostella erilaisia uudisrakentamisen mahdollisuuksia Möysässä sijaitsevalle vanhan vapaapalokunnan tontille.

Päivät ovat kuluneet kaavoja, karttoja, ilmakuvia ja tonttitietoja tarkastellen ja tulkiten. Olemme myös tutustuneet ohjearvoihin ja selvityksiin, mikä maastokäyntien kanssa on mahdollistanut teemakarttojen, havainnekuvien ja selvitystekstien laatimisen. Olemme päässeet myös kuulemaan viikkokokouksissa ajankohtaisista hankkeista ja niiden etenemisestä.

Harjoittelun puitteissa työtehtävät ovat olleet monipuolisia, vaikka todellisuudessa on saanut maistaa vasta pienen palan toimialan tarjoamista herkuista. Harjoittelun aikana jo entuudestaan enemmän tai vähemmän tutut tietokoneohjelmat tulevat niin kovalle käytölle, että tietokoneen tuuletin huutaa leipää ja kaavojen ja karttojen tulkitseminen on jokapäiväistä touhua. Osalle henkilöstöstä maastokäynnit ovat viikoittaista arkea, ja myös harjoittelijana on päässyt vierailemaan eri suunnittelukohteissa omatoimisesti ja ohjatusti.

Jokainen saa olla oma itsensä

Työilmapiiri on ollut avoin ja luottavainen; täällä jopa harjoittelijat saavat täyden luoton ja avoimet kädet tekemisiinsä, ohjausta kuitenkaan unohtamatta. Käytävillä tuntemattomiakin naamoja kohdatessa saa iloiset tervehdykset, mitä ei aina voi olettaa saavansa rappukäytävässä edes naapurilta. Kahvitauoilla työt unohtuvat ja ihmiset kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan päivän polttavimmista aiheista.

Tuntuu siltä, että täällä työhyvinvointiin halutaan panostaa. Työntekijöistä huomaa motivoituneen työasenteen ja heistä huokuu ammatillinen osaaminen. Sen huomaa apua kysyessä, kun saa enemmän kuin tyhjentävän vastauksen. Virastotalo, se byrokratian kehto? Ei tosiaan!

Harjoittelijan näkökulmasta Kympissä ei huomaa vahvaa hierarkiaa tai selkeää nokkimisjärjestystä, millaisen ehkä ennalta yhdistäisi kaupunkiorganisaatioon. Huomattavampaa on, että työpaikalla tuntuu olevan yhtä hyvä synergian taso kuin olympiatason urheilujoukkueella. Toimistolla jokainen saa olla oma itsensä ilman, että täytyy maastoutua pikkutakin tai kynähameen alle.

Keskeisintä oppi kaupungin toiminnasta

Harjoittelujakson edettyä tuntuu, että on jo osa työyhteisöä. Työnteko sujuu joutuisasti, kun ei tarvitse istua koko ajan palavereissa ja vastata puhelimeen sekä sähköposteihin niin kuin vakituisten työntekijöiden.

Kympissä työskentely on havahduttanut oivaltamaan sen tosiasian, kuinka tärkeää vuorovaikutus paikallisten kanssa suunnittelijalle on, vaikka itsekin siviilissä oman osallistumisen merkittävyyden suhteen on aiemmin tullut oltua skeptinen. Yllättävää oli myös se, miten paljon asioita on samaan aikaan työn alla ja miten kaavoitustöissä nykyhetken keskusteluissa nähdään kohteen tilanne vuosien päästä.

Keskeisin oppi harjoittelussa oli päästä näkemään, miten kaupungin kaavoituspuoli toimii ja miten rattaat pyörivät kaupunkiorganisaatiossa. Vaikka valmistumisen jälkeen lähtisikin yksityiselle puolelle töihin, kaupungit ovat silti yksi tärkeimmistä toimeksiantajista ja siksi on tärkeä ymmärtää niiden toimintaa. Oli myös hienoa huomata, miten koulussa opituista asioista on ollut käytännön hyötyä ja tämän kokemuksen myötä motivaatio jatkossakin panostaa opiskeluun on kasvanut.

Harjoittelujakson lopun lähestyessä tunteet ovat haikeat, kun on päässyt maistamaan oman alan työn tekemisen onnea ja olemaan osana näin hyvää työyhteisöä. Ex-keltanokat odottavat viimeistä virkistysretkeä työporukan kanssa, jonka jälkeen lyhyt mutta sitäkin antoisampi harjoittelujakso päättyy.

Kytölän maisemaselvitys, toukokuu 2018

 Tiina Väyrynen

Tiina Väyrynen

Kirjoittaja toimii suunnitteluharjoittelijana maankäyttö ja aluehankkeet -vastuualueella ja on opiskellut kolme vuotta Lahden ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa.

 Joel Lerkki

Joel Lerkki

Kirjoittaja toimii suunnitteluharjoittelijana maankäyttö ja aluehankkeet -vastuualueella ja on opiskellut kaksi vuotta Lahden ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa.

 
 

Kommentit