Siirry suoraan sisältöön

2.2.2018 10:00

Kuinka taide muuttaa julkista tilaa?

Lahden keskustaan tulee taide- ja muotoilukeskus, samoin tulee taideteoksia kaduille. Julkinen taide näkyy kaikille ilman pääsymaksuja. Blogissa vieraileva Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne Viitamies pohtii, miten taide muuttaa julkisen tilan luonnetta.
Yksityiskohta Golden Goose pesimäalue -taideteoksesta

​1. Kaksi uutta teosta Rautatienkadulle

Rautatienkadulle tulee tänä vuonna ihka aitoa artsua. Lahtelaisten ammattitaiteilijoiden installaatiot herättävät huomiota, kun ne kesällä julkistetaan.

Palkitut teokset viittaavat hauskasti koko maailman kulttuuriperintöön.

Miss Kompron ja Ihana Havon teos Golden Goose Pesimäalue ammentaa Aisopoksen eläinsadusta. Taiteilijoiden mukaan keskustan pienyritykset munivat kaupunkilaisille kultamunia, ja niitä pitää varjella.

Sami Leutolan Teräsmummot tuovat mieleen Beatlesin Eleanor Rigbyn. Installaatio tuntuu kysyvän, mistä kaikki yksinäiset ihmiset tulevat (ja minne he menevät). Samin teos osoittaa kunnioitusta vanhoja naisia kohtaan.

2. Taide luo tasa-arvoa

Julkinen taide on nykyään toisenlaista kuin menneisyyden näköispatsaat. Ennen patsaat julistivat valtioiden, jättiyhtiöiden tai suurmiesten valtaa.

Keisarien ja kenraalien patsaat sulkivat tavallisen kansan pois vallan piiristä. Kaduntallaajan osana oli kulkea suurmiehen ylevän tai julman katseen alla.

Uudempi julkinen taide kommunikoi tasavertaisesti kadunkulkijan kanssa. Taide esittää meille kysymyksiä ja kommentteja, herättää ajatuksia, naurattaa, ärsyttää, ihmetyttää. Sillä tavoin uusi julkinen taide poistaa hierarkioita ja alamaisuutta ja korostaa tasa-arvoa ja kansalaisuutta.

3. Julkisesta tulee yhteistä

Se, kuinka koemme ja tulkitsemme taidetta kaupungin omistamassa julkisessa paikassa, vaikuttaa julkisen paikan luonteeseen.

Korkealaatuinen nykytaide tekee paikasta vielä vähän entistä arvokkaamman: julkisesta tulee yhteinen, koska taivaan alla taide kommunikoi kaikille, ei vain ostokykyiselle keskiluokalle.

Se, että julkinen katu tulee yhteiseksi, merkitsee henkistä muutosta. Liikenneväylän sijasta katu ymmärretäänkin kaikkien yhteiseksi kulttuuriomaisuudeksi. Katu on kulkureittinä, kokoontumispaikkana ja ympäristönä samalla tavoin yhteistä kuin kieli, värit tai vaikkapa metsäluonto. Kaikki ihmiset kerjäläisestä kaupunginjohtajaan saavat käyttää katua omalla tavallaan, kuten kieltäkin.

Julkinen taide vahvistaa kansalaisuutta – mutta menee vielä pidemmälle, jos se on laadultaan korkeatasoista. Kun taide puhuttelee kadulla ihmisiä ikään, ihonväriin, sukupuoleen, pankkitiliin tai passiin katsomatta, silloin taide tukee ihmisyyttä.

4. Taide vahvistaa ihmisyyttä

Ihmisenä oleminen merkitsee enemmän kuin kansalaisena tai kuluttajana olemista. Ihmisyys tarkoittaa jokaisen yksilön peruuttamatonta arvoa ja yhteyttä kaikkiin toisiin.

Onkin kiinnostavaa, että taiteen avulla voi syntyä kokemus siitä, mitä on olla ihminen - noin vain kadulla kulkiessa: juuri siten taide parhaimmillaan muuttaa julkista tilaa.

Niinpä ensi kesästä alkaen lahtelaistaiteilijoiden työt tekevät Rautsikasta yhteistä kaupunkitilaa ja voimistavat kadulla ihmisyyttä. Siinä toteutuu hienosti nykytaiteelle ominainen radikaali lähestymistapa. Artsu buumii La´es.


Janne Viitamies
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja keskustan kehittämisyhdistys Lahti City ry:n toiminnanjohtaja. Teksti perustuu kirjoittajan puheeseen Taideakseli-ideahaun voittajatöiden julkistamistilaisuudessa 12.12.2017.

Tekstin kuvitus on yksityiskohta Miss Kompron ja Ihana Havon teosehdotuksesta Golden Goose Pesimäalue. Lahden kaupunki on saanut Taideakseli-hankkeeseen ja taideteosten toteuttamiseen rahoitusta Päijät-Hämeen liitolta. Tutustu Taideakseliin ja palkittuihin teosehdotuksiin

Tulevaisuuden Lahti -blogissa vaihtuvat kirjoittavat avaavat näkökulmia kaupunkiin ja sen suunnitteluun.

 
 

Kommentit