Siirry suoraan sisältöön

29.6.2017 13:50

Miten hyvästä tehdään entistä parempi?

Maauimala mäkihyppymontussa, veistospuisto metsäisellä mäellä kaupungin keskustassa ja kansainvälisen tason konserttisali veden äärellä ovat jotain, mitä ei kaikista kaupungeista löydy.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/AluehankkeetSite/PublishingImages/valkovuokot.jpg

Listaan kun lisätään vielä urheilukeskus hyppyrimäkineen, Salpausselän harjut, järvimaisema, Kisapuisto, Pikku-Vesku, sataman alue ravintoloineen ja heräämistään odotteleva Ranta-Kartano - ja kaikki kävelymatkan päässä toisistaan - niin ainutlaatuinen kokonaisuus alkaa hahmottua.  Tämän satama-urheilukeskus-alueen kehittämistä mietitään työryhmässä, jossa itsekin olen mukana.  Alueen vetovoimaisuutta, monipuolisuutta ja ympärivuotista käyttöä halutaan entisestäkin lisätä.

Uusien ideoiden synnyttäminen ei aina ole helppoa, etenkään virkamiehelle, joka tuntee kaikki rajoitteet pohjavesistä arvokkaisiin maisema-alueisiin ja pysäköintinormeihin.  Suuret ajatukset syntyvät usein sattumalta, mutta usein ne tarvitsevat myös visionäärisiä toteuttajia, jotka uskaltavat lähteä eteenpäin.

Miten aluetta suunnitellaan niin, että vahingossa ei kadoteta ainutlaatuisuutta ja tehdä tilalle muualta matkittuja asioita?  Kannattaako maauimalan siirtoa muualle edes suunnitella vai pitäisikö sitä kehittää juuri tuossa uniikissa paikassa?  Onko julkisten saunojen tulo muotioikku vai tavoiteltava asia? Miten Lanupuistoa kehitetään niin, että sen alkuperäinen idea säilyy?  Miten urheilukeskuksen ympärivuotista käyttöä voisi lisätä ja tuoda sinne uusien lajien harrastuspaikkoja kuitenkin kadottamatta vanhaa tunnelmaa?

Tulisiko uusi hotelli tähän lähelle kaikkea, Ranta-Kartanoon tai Teivaan sataman naapuriksi?  Voisiko sen kaverina olla kauan kaivattu uusi uimahalli?  Miten vierasvenesatamasta saadaan entistä parempi? Millainen katsomo sopii sekä pelien katsomiseen että Kisapuiston luonteeseen? Mistä pääsee järveen uimaan? Mitä alueella tapahtuu syksyllä? Entä talvella ja keväällä? Miten reitti keskustasta saadaan houkuttelevaksi jo ennen kuin Ranta-Kartanon talot valmistuvat?

Alueen nimikin on vielä ratkaisematta.  Perinteisesti meillä nimet ovat olleet … no, selkeitä ja helppoja: Lahti, Vesijärvi ja Urheilukeskus.  Miten olisi Lahdenranta tai Ranta-Lahti?  Vai tarvitseeko alue edes omaa nimeä?

 

Pirkko-Leena Jakonen

kirjoittaja toimii projektipäällikkönä maankäyttö ja aluehankkeet –vastuualueella ja on mukana monessa kehittämishankkeessa.  Kirjoittajan voi nähdä pyöräilevän rantaväylällä, istuskelevan satamassa ystävien kanssa, katsomassa pesäpallopeliä tai etsimässä rasteja Salpausselän rinteillä. Tai muuten vain ihailemassa kaunista järvimaisemaa.

Satama-Urheilukeskus-hankkeen kotisivuille pääsee tästä.

 
 

Kommentit