Siirry suoraan sisältöön

3.12.2018 16:55

Pakkokävelystä syntyi halu kävelyyn

Työ-, koulu- tai kauppamatka kävellen sateessa tai tuiskussa ei ole kovin houkutteleva ajatus monelle meistä. Sitä se ei ollut Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Pipsa Wirtasellekaan. Kävellen kaupungissa liikkuminen on kuitenkin nykyään elämän ilo, joka antaa mahdollisuuksia työn kannalta hyödyllisiin kohtaamisiin ja kaupunkiympäristön havainnointiin.
Kuvassa Rautatienkadun jouluvaloja

​Lähes 20 vuotta sitten tehdyt selkäleikkaukset muuttivat radikaalisti elämääni. Hermojen vaurioituminen heikensi verenkiertoa ja aiheutti kramppeja, jotka estivät siten autolla ajamisen. Jalka petti alta, kun yritin juosta. Jouduin välttämään pitkään samassa asennossa oloa, kuten paikallaan istumista ja seisomista. Rankat treenit jouduin myös jättämään, samoin korkokengät. Mutta jotain oli tehtävä, etten joutuisi kokonaan pyörätuoliin.

Kävely on helposti saavutettava liikkumismuoto

Montaa vaihtoehtoa ei ollut, mutta kävely oli mahdollista. Kävely on ollut se ainoa liikkumismuoto, jota olen voinut tehdä koko ajan. Onneksi asun Lahdessa, enkä Porissa - sillä erityisen mahtavaa kävelyssä on ollut liikkuminen Salpausselän mäkisissä maastoissa. Elämähän on paljon mielenkiintoisempaa, kun on välillä alamäkeä ja ylämäkeä, ja käveleminenkin on tehokkaampaa, kun on vaihtelevuutta.

Kun kävelen päivittäin 10 - 20 kilometriä, pääsen kuntoilun lisäksi kokemaan myös jotain sellaista, jota en ikinä kokisi autolla liikkuessa. Ympäristö antaa ihan eri tavalla esteettisiä elämyksiä jo pelkän työmatkan aikana. Jos kuljen oikein ripeästi töihin keskustan raja-alueelta ydinkeskustaan, matka kestää kuusi minuuttia.

Siihen mahtuvat kolmet liikennevalot, tiukka ylämäki ja alamäki sekä yksi loiva ylämäki. Sen lisäksi matkani varrella on myös kiinnostavaa arkkitehtuuria, taidetta, puistoja, näkymiä ja erilaisia valoja varjoineen sekä myös monenlaisia hajuja ja tuoksuja. Ympäristö antaa kaikille aisteille paljon enemmän kävellessä kuin autolla ajaessa.

Kaupunki näyttäytyy aamulla erilaisena

Olen onnellinen siitä, että asun keskustassa ja käyn töissä keskustassa, koska pääsen liikkumaan tärkeimmät matkani kävellen. Työmatkojen lisäksi liikun pari tuntia päivässä koirankin kanssa. Noin klo 5.30 lähden ensimmäiselle kävelylenkille, joka on päivän parhaita hetkiä.

Olen nauttinut suuresti aamun hiljaisista hetkistä kaupungin keskustassa. Silloin keskusta näyttää aivan erilaiselta ilman vilkasta liikennettä, ihmisvirtaa, melua ja hälinää. Kun ei ole tarve vain liikkua nopeasti paikasta toiseen, ehdin myös havainnoimaan ja näkemään yksityiskohtia. Kävellessä voin itse valita tahdin, pysähtyä ja katsella. Voin myös valita reitit, jotka ovat minulle merkityksellisempiä tai, jotka työni puolesta ovat ajankohtaisia.

Kävely mahdollistaa kohtaamiset

Työssäni on tärkeää nähdä, kokea ja tuntea keskustan paikkoja ja niissä liikkuvien ihmisten käyttäytymistä. Pitää löytää, mitä hyvää keskustassa on ja mikä kaipaisi kehittämistä. Työhöni kuuluu myös paljon vuorovaikutteisuutta, kuuntelemista ja yhdessä tekemistä. Näitäkin asioita edesauttaa se, että kävelen keskustassa: olen jatkuvasti läsnä omassa työympäristössäni ja mahdollistan paikkoja kohtaamisille.

Tutustu lisää aiheeseen

Toimenpiteitä, joilla Lahden keskustan viihtyisyyttä kehitetään.

Lahdessa toimii Helsingin yliopiston kansainvälinen soveltavan estetiikan instituutti, joka järjestää urbaaniin ympäristöön liittyviä tapahtumia.

Pipsa Wirtanen ja työkontaktit

Pipsa Wirtanen

Kirjoittaja (kuvassa keskellä) on Lahti City ry:n toiminnanjohtaja. Seuraa Lahti Cityn toimintaa Facebookissa. Kuva: Oma Säästöpankki

Tulevaisuuden Lahti -blogissa vaihtuvat kirjoittavat avaavat näkökulmia kaupunkiin ja sen suunnitteluun.

 
 

Kommentit