Siirry suoraan sisältöön

5.10.2018 13:30

Ranta-Kartano - se nousee sittenkin?

Puistoväylä keskustasta rantaan, hotelli, huoneistohotelli ja kylpylä, uusi uimahalli, asuinkortteleita ja pysäköintitalo.  Vanha linja-autoaseman parkkipaikka, josta tulee uusi osa keskustaa. Kolmen puiston väliin rakennettava uusi alue, jossa huomioidaan hulevedet ja jonne on mahdollista tehdä viherkattoja. Keskustelua ja vastustakin herättänyt keskustamaisiin umpikortteleihin pohjautuva suunnitelma.  Tätä on Ranta-Kartano.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/AluehankkeetSite/PublishingImages/Rkartano%20maastomalli%20Lokakuu2018.jpg

​Tulin Lahden kaupungille töihin Ranta-Kartanon projektipäälliköksi runsas viisi vuotta sitten.  Jo parikymmentä vuotta Lahdessa asuneena alue oli minulle luonnollisesti tuttu.  Keskustelua suunnitelman herättämistä ristiriitaisista näkemyksistä olin asukkaana ja naapurikunnan kaavoittajana seurannut. Ranta-Kartanon rakentaminen vain ei käynnistynytkään niin nopeasti kuin silloin kuvittelin ja onneksi työnkuvanikin laajeni, joten pelkkiä Ranta-Kartanon suunnitelmia pyöritellessä ei työpäiväni ole täällä kuluneet. 

Pari vuotta sitten teimme kaupungilla ratkaisun, että aluetta ympäröivien katujen rakentaminen aloitetaan ja nyt tuo urakka on loppusuoralla.  Kaikki katuyhteydet ovat jo käytössä ja ensi vuodelle ei taida jäädä kuin istutus- ja viimeistelytöitä. Alue alkaa jo hahmottua ja Jalkarannantien paikalle voi helposti kuvitella viehättävän puistoväylän, jota pitkin pääsee kävellen ja pyöräillen keskustasta rantaan.  Lahti on rantakaupunki ja koska rantaa ei voi tuoda keskustaan, niin Ranta-Kartanon rakentamisella saamme keskustaa venytettyä kohti ranta-aluetta.

Kylpylähotelli ja uusi uimahalli

Uutta hotellia on Lahteen kaivattu jo kauan, ainakin Sibeliustalon rakentamisesta lähtien eli viimeiset 20 vuotta.  Hotellimahdollisuus oli jo Ranta-Kartanon alkuperäisessä kaavassa ja eri tahojen kanssa siitä on vuosien kuluessa neuvoteltu.  Nyt Kinoksen ollessa kumppanina suunnitelmat ovat edenneet hyvin. Keväällä kaupunginhallitus teki päätöksen, että jos kokonaisuus toteutuu aiotulla tavalla, myös kaupunkiin pitkään suunniteltu 50 metrin altaalla varustettu uimahalli rakennetaan tälle alueelle.  Uimahallille paikka on mainio, tänne on kaikkien lahtelaisten helppo tulla ja kävelyetäisyydelläkin asuu merkittävä osa kuntalaisista. 

Hotellin paikkana Ranta-Kartano on mitä parhain.  Matkailusta iso osa on nykyään elämysmatkailua tai tapahtumiin osallistumista nähtävyyksien katselun asemasta. Ranta-Kartanon hotellista on alle vartin kävelymatka Sibeliustaloon ja satamaan, urheilu- ja messukeskukseen ja Salpausselän ulkoilualueilla sekä kaupungin keskustaan ja uuteen taidemuseoon.  Kisapuisto näkyy ikkunasta ja Pikku-Veskun poluille pääsee suoraan hotellilta.

Uusia asuntoja Kyösti Kallion kadun varteen

Fellmaninpuiston viereisiin kortteleihin tulee pääosin asumista. Kaikkein rakentajia ei ole vielä tiedossa, mutta alueelle on suunnitteilla monisukupolvikortteli, johon tulisi sekä vanhusten asuntoja että vuokra- ja asumisoikeusasumista.  Tavoitteena on saada alueelle kaiken ikäisiä ihmisiä ja uusia asumisen ratkaisuja. Ensimmäisenä on lähdössä liikkeelle Skanska, jonka omistamalta vanhalta Shellin tontilta on jo vanhat rakennukset purettu.

Autot pysäköintitaloon

Uusi toiminta tuo aina myös autoja ja tällä alueella on myös Kisapuiston pysäköintiä. Alueelta poistuu maantasopysäköinti lukuun ottamatta vanhan linja-autoaseman omaa parkkialuetta.  Kaikki uudet parkkipaikat tulevat kortteleiden kellarikerroksiin ja pihakansien alle sekä uuteen Kisapuiston viereen rakennettavaan pysäköintitaloon.  Siitä pyritään saamaan hyvän näköinen, eikä vain iso ja käytännöllinen.  Vanha sisustajan ohje on, että "mitä et voi piilottaa, korosta sitä".  Tavoitteena on saada pysäköintitalosta alueelle kiinnostava maamerkki.

Puistoväylä johtaa keskustasta rantaan

Alueen halki kulkevalle puistoväylälle toivotaan paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä.  Puistoväylän suunnitelmat ovat muuttuneet ja vihertyneet tämän viiden vuoden aikana. Kun ajatuksesta rakentaa Paasikivenaukion alle pysäköintihalli luovuttiin, voitiin suunnitelmaan lisätä puita ja viheralueita ja jättää suuret kivetyt aukiot pois. Talojen pohjakerroksista halutaan kävelijän kannalta mielenkiintoisia ja vaihtelevia.  Näyteikkunarivistöistä ei varmaan kannata haaveilla, mutta ikkunoiden takaa voi aueta myös näkymiä kahviloihin tai talojen yhteistiloihin.  Pitkiä monotonisia seinäpintoja ei kävelyalueen naapuriksi haluta. 

Kaiken kruunaa taide

Alueelle tehdään parhaillaan taideohjelmaa yhdessä puistosuunnitelman kanssa.  Hyvin toteutettu taide parantaa aluetta ja tekee sen mielenkiintoisemmaksi. Taiteen on tavoitteena olla osa aluetta ja rakennuksia, se voi olla vaikka julkisivun osa tai erityisesti toteutettu valaistusratkaisu. Vaikka alueella on presidenttien mukaan nimettyjä aukioita, ei ole tarkoitus tuoda sinne heidän näköispatsaitaan.

Kaiken kaikkiaan, nyt näyttää siltä, että Ranta-Kartanosta tulee oikeasti se puuttuva palanen ydinkeskustan ja rannan väliin.

Näitä kaikkia suunnitelmia esitellään keskiviikkona 10.10 Ranta-Kartanon illassa.

Pirkko-Leena Jakonen

kirjoittaja toimii projektipäällikkönä maankäyttö ja aluehankkeet –vastuualueella ja haluaa olla mukana tekemässä Lahdesta rantakaupunkia.

Tulevaisuuden Lahti -blogissa vaihtuvat kirjoittavat avaavat näkökulmia kaupunkiin ja sen suunnitteluun.

 
 

Kommentit