Siirry suoraan sisältöön

8.11.2017 14:00

Suunnittelijat leikkikentillä

Lahden kaupungin 164 julkisella leikkialueella riittää vipinää. Monelle oma lähin leikkialue on tärkeä paikka: siellä solmitaan ystävyyssuhteita, niin lapset kuin aikuisetkin, ja leikkiminenhän on tärkeä osa lapsen kehitystä ja elämää.
Lasten raati arvioimassa leikkipuistoa

​Leikkialueiden palveluverkkotarkastelussa selvitetään leikkialueiden nykytila ja kunto sekä kehittämisen että karsimisen tarpeet. Lähekkäin ja tiheästi sijaitsevien leikkialueiden kohdalla mietitään toimintojen keskittämistä. Periaatteena on, että kaikilla poistettavilla leikkialueilla on korvaava leikkialue turvallisen kulkuyhteyden päässä.

Tavoitteena on kymmenvuotissuunnitelma, jolla kehitetään kaupunkilaisia tasapuolisesti palveleva riittävä ja monipuolinen leikkialueiden verkosto. Tarkasteluun haluttiin saada mukaan käyttäjien näkemyksiä, ja niitä kerättiin kahdella tapaa.

Toukokuussa 2017 julkaistiin vanhemmille ja perhepäivähoitajille suunnattu nettikysely leikkialueiden käytöstä. Kyselyyn vastasi 503 vastaajaa, jotka tuottivat 648 paikannusta ympäri Lahtea. Seitsemäntoista leikkialuetta jäi ilman yhtään merkintää, mikä ei silti välttämättä tarkoita, ettei niitä käytettäisi.

Ruusuja monipuolisuudesta, risuja viheralueiden hoidosta

Suosituimpia leikkialueita olivat mm. Launeen Perhepuisto sekä Sairaalapuiston, Pihapuiston, Erkonpuiston ja Esikkopuiston leikkialueet. Suurimman yllätyksen tarjosi Nastolassa sijaitseva Korventien leikkialueen saama huomio. Koulujen pihat ovat myös vilkkaassa käytössä iltaisin ja viikonloppuisin: erityisesti Metsäkankaan koulun piha nousi esiin hyvänä paikkana.

Vastauksissa leikkialueet nähtiin erittäin tarpeellisina, monipuolisina ja välineisiin oltiin yleisesti tyytyväisiä. Ne toimivat myös monen vanhemman tai hoitajan tärkeinä sosiaalisina tapaamispaikkoina. Risuja sen sijaan sai viheralueiden hoito. Vastaajilta kysyttiin myös kehittämisen suunnasta: paljon pieniä leikkialueita vai vähemmän mutta isompia? Vastaukset jakautuivat lähes tasan.

Leikkimisen ammattilaiset asialla

Kesäkuussa lapset pääsivät valokuvaamaan leikkipuistojen hyviä ja huonoja paikkoja. Neljästä kerrasta kolmena satoi, mutta se ei haitannut paikalla olijoiden intoa. Sadevaatteet päälle tai sateenvarjot auki ja kuvaamaan. Launeen Perhepuistossa lapset saivat kertoa mielipiteitään myös YLE:n alueuutisiin.

Valokuvat kiinnitettiin paperille, johon kirjoitettiin selitys kuvasta ja kertomus siitä, miksi otti kyseisen kuvan. Polaroid-kamera herätti suurta ihastusta pienissä kuvaajan aluissa. Harva oli moista laitetta aikaisemmin nähnyt. Lapset ottivat, hetken tiukasti tehtävänantoa pohdittuaan, kuvia niin puiston isosta lempikivestä kuin polkuautosta, jolla voi kuvitella ajavansa kuin Kimi Räikkönen konsanaan. Asialla olivat nyt todelliset leikin ammattilaiset.

Tavoitteena tasapaino

Lasten mielestä leikkivälineessä pitää pystyä tekemään monia erilaisia asioita, esimerkiksi kiipeillä, oleilla ja roikkua. Palveluverkkotarkastelussa on samoja piirteitä: sen pitää pysyä tasapainossa monien eri tekijöiden, kuten kustannusten ja kattavuuden välillä.

Niin kysely kuin kuvaus toivat turvallisuusstandardien ja kustannusvaikutusten värittämään leikkialueiden ylläpidon ja kehittämisen arkeen leikkialueiden käyttäjien äänen.

Raportti leikkialuekyselystä

Kati Konivuori

Kati Konivuori
Kirjoittaja on hortonomi, joka työssään saa tutustua leikkivälineisiin ja laskea vaikkapa liukumäkeä.

Suvi Konsti-Laakso

Suvi Konsti-Laakso
Kirjoittaja työskentelee projektitutkijana Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikössä. Hän tutkii erityisen mielellään käyttäjälähtöistä innovaatiotoimintaa.

 
 

Kommentit