Siirry suoraan sisältöön

21.9.2018 16:35

Tanssilla elinvoimaa ja hyvinvointia

Lahden keskustan kehittämisryhmässä aloitimme pari vuotta sitten kokouksen kertomalla kukin, miten lupaamme jokainen elävöittää keskustaa myös vapaa-ajallamme. Moni lupasi käydä markkinoilla, liikkeissä ja käyttää palveluita. Näiden asioiden lisäksi minä lupasin tanssia kadulla.
Tanssijoita Lanunaukiolla Taidelauantaina vuonna 2015

Ja tottavie olen tanssinut, kuten myös moni muu. Sen jälkeen kun Torikatu ja Aleksanterinkatu valmistuivat, on meillä ollut mahdollisuus järjestään isompia ja pienempiä tanssitapahtumia myös ulkona. Torin kävelykatu ja Aleksin monikäyttöalue on suunniteltu juuri tämän tyyppiseen toimintaan. Niillä on riittävästi sähköpisteitä ja tilaa liikkua, kuten on osoittanut esimerkiksi keväisin Kävelykatuviikonlopun kunniaksi järjestettävä sambakulkue.

Tanssiporukan tai -kaverin kanssa on helppo mennä kadulle ilahduttamaan ohikulkijoita pienellä flash mobilla tai vaikkapa ex tempore pistää torilla tanssiksi, jos jostain kuuluu musiikkia.

Katutilaa saa käyttöön aiempaa helpommin

Lahdessa on helpotettu katutilan käyttöä ei-kaupalliseen toimintaan, mikä antaa uusia mahdollisuuksia juuri tällaisille keskustaa elävöittäville pienille tapahtumille. Katutilaa saa käyttöön ilmaiseksi – riittää kun ilmoittaa käyttötarpeesta. Erilaisissa kaupunkitapahtumissa, kuten Joulukylässä, Fringe Festivalissa ja hiihdon MM-kisoissa, on esittävä taide, musiikki, laulu ja tanssi ollut osa ohjelmakokonaisuutta. 

Ihmiset tulevat mielellään katsomaan tanssin iloista menoa ja jotkut saattavat jopa tulla hakemaan inspiraatiota aloittaa itsekin tanssiharrastus. Tanssiseurat ja tanssijat taas saavat vastapainoksi iloista mieltä ja näkyvyyttä tanssille tai omalle seuralle.

Tietoa katutilan maksuttomasta käytöstä

Lahti on myös tanssikaupunki

Vaikka lahtelaiset tanssiseurat eivät varsinaisesti ole järjestäytyneet yhteisöksi, on aktiivisten
harrastajien kanssa järjestetty yhteisiä tanssitapahtumia. Tanssilajien kirjo on tapahtumissa ollut varsin laaja: senioritanssista lasten kilpatanssiin, argentiinalaisesta tangosta ja lavatansseista kuumaan salsaan ja nuorten street-danceen ja hiphopiin. Viime keväänä myös flossattiin. 

Huikeita kansainvälisen tason esityksiä ovat esittäneet muun muassa Lahti Dance Academy ja boogie woogien MM-kisoissakin käyneet Heli ja Otto. Aktiivisia seuroja ja ryhmiä ovat olleet Lavarit, Salsa in Lahti -ryhmä, Nick´s Dance Sport, Jam‘n roll, Tanssikoulu Otto Valtamo, Mitango, Möysän Nuorisoseura sekä Lotilan ja Tiirismaan koululaiset.

Tanssijat ovat itse myös ryhtyneet järjestämään matalan kynnyksen ravintolatansseja. Onneksemme ravintolat ovat nähneet tässä win-win-tilanteen ja tarjoavat tanssijoille tanssitilaa ilmaiseksi hiljaisimpina viikonpäivinä. Tanssijat ovat olleet tyytyväisiä ilmaisista tansseista ja ravintolat vastaavasti palveluidensa käytöstä. Keskustan ravintoloiden musiikkitarjonta on nykyään niin monipuolista, että tanssijoilla on jopa runsaudenpula. Perinteisiä lavatanssipaikkojakin on useita Lahden lähistöllä.

Hyvinvointia tanssista

Tanssiharrastus ei siis ole kuollut Lahdessa vaan elää ja voi hyvin, kuten itse tanssijakin. Tanssiessa fyysinen kunto kohenee, tanssiminen tuo sosiaalisia kontakteja ja dementiakin pysyy loitolla miettiessä, minne seuraava askelsarja tanssijaa kuljettaa. Tanssi hellii kehoa, mieltä ja aivoja.

Yksi pieni haave meillä lahtelaisilla tanssijoilla kuitenkin olisi: saada johonkin keskustan tai
sataman alueelle pieni puinen lava, joka olisi avoimesti kaikkien käytettävissä kesäisten tanssien järjestämistä varten. Me tanssijat olemme valmiit jatkossakin elävöittämään ihanaa kaupunkiamme.

Tervetuloa hiilijalanjälkitansseihin

Tervetuloa mukaan Lahden seudun Ympäristöviikon huipentaviin hiilijalanjälkitansseihin! Katutanssitapahtuma järjestetään lauantaina 22.9.2018 klo 19.00 alkaen Lanunaukiolla. 

Tanssijat ovat mukana myös Yhen illan juttu -ostostapahtumassa perjantaina 28.9.

Hiilijalanjälkitanssien tapahtumasivu Facebookissa

Yhen illan juttu -ostostapahtuma Facebookissa

Riitta Niskanen tanssimassa Lanunaukiolla 

Riitta Niskanen
Kirjoittaja vetää kuvassa letkajenkkaa Lanunaukiolla. Niskanen on keskustan kehittämisen projektipäällikkö, Lahti City ry:n hallituksen jäsen ja tanssiaktiivi.​

 
 

Kommentit