Siirry suoraan sisältöön

26.4.2019 15:35

Valmiina Kulkukauppaan?

CitiCAP-hanke hakee 1300 lahtelaista osallistumaan Kulkukauppaan. Kulkukaupalla tarkoitetaan mobiilisovellusta, jolla käyttäjä voi seurata omaa liikkumisen hiilijalanjälkeään. Käyttäjä voi saada hyvitystä taittaessaan esimerkiksi työmatkoja pyörällä auton sijaan.
CitiCAP-hanke FellmanniCampuksella osallistamassa ihmisiä.

​Vuoden 2018 aikana keräsimme hankkeen osallistumistilaisuuksissa kokemuksia lahtelaisten valmiuksista osallistua Kulkukauppaan. Lähdimme mukaan lahtelaisten arjen liikkumiseen kadulle, ruokakauppaan, kirjastoon ja bussiin. Tavoitimme tapahtumien ja kyselyiden avulla 2047 lahtelaista.

Asukkaiden kanssa käydystä vuoropuhelusta syntyi erilaisia arjen liikkumisen kertomuksia. Näissä kertomuksissa piirtyi kuva, että asukkailta löytyy halua liikkua kestävämmin. Sitä voivat kuitenkin estää esimerkiksi elämäntilanteesta johtuvat tekijät.

– Julkisen liikenteen käyttö on liian kallista. Viisihenkisessä perheessämme yksi lapsistamme pääsee kulkemaan ilmaiseksi bussissa. Kauppareissun tekeminen on meille halvempaa omalla autolla”, lahtelainen perheenäiti kertoo.

Kiinnostuneiden joukko kasvaa

Arjen liikkumisen kohtaamisissa kuuntelimme ja havainnoimme, millaisia ympäristötekoja lahtelaiset ovat valmiita tekemään pienentääkseen omaa hiilijalanjälkeään. Keräsimme myös asukkaiden kokemuksia, millaiset tekijät voivat estää heitä liikkumasta kestävämmin.

Kun kysyimme, miten lahtelaiset suhtautuvat siihen, että Kulkukaupasta saa hyvitystä etuina, niin esimerkiksi ruokakaupassa tämä hyvitys koettiin loistavaksi motivaattoriksi oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kulkukauppa sai enimmäkseen positiivisen vastaanoton. Etujen saaminen koettiin kannustavan kestävään liikkumiseen. Vain muutama haastateltava koki koko ajatuksen täysin turhana tai merkityksettömänä.

Vaikuttaa siis siltä, että innostusta ja valmiutta löytyy oman kestävän liikkumisen edistämiseen. Kohtaamisissa syntyneiden kertomusten perusteella moni on myös tarttunut toimeen tai ainakin pohtinut ympäristöystävällisten tekojen lisäämistä omassa arjen liikkumisessaan.

– Emännän kanssa ajamme pyörillä 20 kilometriä päivittäin. Käytämme autoa vain ihan pakollisiin kauppareissuihin”, keski-ikäinen mies kertoo.

Kulkukauppa-mobiilisovelluksen pilotti lanseerataan syksyllä 2019. Tänä vuonna kysymme jokaisessa kohtaamisessa: Lähdetkö mukaan Kulkukauppaan? Tähän mennessä saadut vastaukset ovat rohkaisseet. Alkukevään kohtaamisissa on kuulunut useamman kuin yhden kerran:

– En yleensä lähde mukaan, mutta tähän kyllä haluan osallistua, tämä kiinnostaa.

Joukkomme kasvaa. Lähde mukaan.

Ilmoittaudu kiinnostuneiden joukkoon

CitiCAP-hankkeen vuoden 2018 vuorovaikutustilaisuuksien arviointi ja tulokset on koottu raporttiin Miten lahtelaiset osallistettiin CitiCAP-hankkeeseen vuonna 2018.

Seuraa somessa

CitiCAP Facebookissa 
CitiCAP Instagramissa 
Twitter: #CitiCAP
 Vuorovaikutussuunnittelija Heidi Snellman ja Pedro-koira.
Heidi Snellman
Kirjoittaja työskentelee CitiCAP-hankkeessa vuorovaikutussuunnittelijana ja nauttii lenkkeilystä Lahden upeissa ulkoilumaastossa mäyräkoiran kanssa.

Tulevaisuuden Lahti -blogissa vaihtuvat kirjoittavat avaavat näkökulmia kaupunkiin ja sen suunnitteluun.

 
 

Kommentit