Siirry suoraan sisältöön

12.2.2016 0:00

Ainankallion mansikkatila kaupungin kumppaniksi palstaviljelyalueille

Lahden kaupunki etsi palstaviljelyyn uutta aktiivista toimijaa, joka vuokraisi alueet kaupungilta sekä ylläpitäisi viljelypalstojen jaon ja oheispalvelut omatoimisesti.

​Lahden kaupungin uusi yhteistyökumppani palstaviljelyalueilla on Ainankallion mansikkatila Lammilta. Kaupunki on tehnyt Ainankallion mansikkatilan kanssa sopimuksen vuosille 2016–2020. Tätä ennen kaupungin pitkäaikaisena yhteistyökumppanina palstaviljelyalueilla toimi 4H-yhdistys.

Kaupunki etsi palstaviljelyyn uutta aktiivista toimijaa, joka vuokraisi alueet kaupungilta sekä ylläpitäisi viljelypalstojen jaon ja oheispalvelut omatoimisesti. Tieto palstaviljelyalueiden uudesta toimintamallista ja vuokraamisesta julkaistiin Lahden kaupungin tiedotuslehdessä 3/2015.

- Ilmoituksen jälkeen kaupunki sai useita kyselyjä aiheesta. Jatkokeskustelua käytiin kahden yrityksen kanssa, kertoo kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala.

Ainankallion mansikkatila ilmoitti olevansa kiinnostunut seitsemän palsta-alueen (Kyläkunnanraitin-, Makarantien-, Ahtialan selkätien-, Jousiampumaradan-, Mukkulan kirkon-, Kerinkallion- ja Riihitarhankadun pelto) pitkäaikaisesta vuokraamisesta ja esitti yksityiskohtaisen suunnitelman toiminnan kehittämisestä. Yrityksellä on hyvä kokemus puutarhaviljelystä ja siihen liittyvästä asiakaspalvelusta.

Kaupunki perii alueista nimellisen maanvuokran sen jälkeen, kun yrittäjä on saanut toiminnan käyntiin eli vuosina 2018–2020. Yrittäjä perii viljelijöiltä palstamaksut itselleen kuten edellinenkin yhteistyökumppani.

Kaupunki on aiemmin maksanut toiminnan pyörittämisestä vuositasolla 9000–15 000 euroa korvauksena palstojen jakamisesta, muokkauksesta ja syyssiivouksesta.

Nastolan palstaviljelyalue ei ole mukana uudessa sopimuksessa. Nastolan alueen toimintamuotoa ei ole vielä päätetty.

Jalkaranta-seuraa jatkaa toimintaansa Jalkarannan palsta-alueella entiseen tapaan.

Kaupunki ja Ainankallion mansikkatila tiedottavat palstaviljelystä ja uusista käytännöistä asukkaille keväällä viljelykauden lähestyessä.


Lisätietoja

kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala
050 559 4186