Siirry suoraan sisältöön

18.12.2018 12:35

Ajokadun silta ja uusia kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä auki jouluksi

Kehätien ylittävä Ajokadun silta avataan liikenteelle perjantai-iltana 21.12. Samalla avataan myös Uudenmaankadun alittava Launeen alikulkusilta.

Ajokatu on ollut suljettuna liikenteeltä kesäkuun 2018 alusta lähtien sillan ja siihen liittyvien penkereiden rakentamisen vuoksi. 

Aluksi kävelijöiden ja pyöräilijöiden käytössä on sillan itäreuna. Länsireunan kävelyn- ja pyöräilyn yhteyden valmistuminen tarkentuu samassa yhteydessä tehtävien kaukolämpötöiden edetessä.

Launeen alikulkukäytävä avataan

Perjantaina avataan myös Uudenmaankadun alittava Launeen kävelyn ja pyöräilyn alikulkukäytävä ja uusi  yhteys Uudenmaankadun suuntaisesti Launeen risteyssiltaa pitkin. Launeen alikulkukäytävä sijaitsee puretun ylikulkusillan kohdalla.

Työnaikainen kävelyn ja pyöräilyn alikulkuyhteys Apilakadulta Orvokkitielle ja entisen Sokeritopanpolun yhteys suljetaan. Sokeritopanpolku suljetaan lopullisesti töiden jatkuessa tammikuun alussa.

Kulku Launeen koululle helpottuu

- Ajokadun uuden sillan ja Launeen koulun ympäristön uusien kävelyn ja pyöräilyn yhteyksien avaamisen aikataulu on kiinnostanut monia syksyn ja alkutalven mittaan. Ajokadun sillan parissa töitä onkin tehty lähes minuuttiaikataululla arkisin ja myös viikonloppuisin, jotta kulkuyhteydet saataisiin avattua mahdollisimman pian, kertoo projektijohtaja Janne Wikström Liikennevirastolta
- Eri työvaiheita on tehty limittäin, ja rakentajan loistavalla aikataulunhallinnalla silta päästään avaamaan jo jouluksi. Vielä alkusyksyllä ajokadun sillan avaaminen jouluksi ei näyttänyt mahdolliselle, vaan maali häämötti pidemmällä talvella. 

- Ajokatu on erittäin tärkeä kulkuyhteys alueen asukkaille ja Launeen koulun oppilaille, liikkuipa sitten kävellen, pyöräillen tai autoillen. On hienoa saada koululaisille sujuvampi ja entistä turvallisempi kulkureitti käyttöön. Uuden kulkureitin käyttöä ehtii tarvittaessa harjoitella joululoman aikana.

Uusi silta valmistuu aikataulussa

Työvaiheiden tarkalla suunnittelulla ja limittämisellä aikataulua saatiin kiristettyä, ja Ajokadun silta valmistuu täsmälleen kiristetyssä aikataulussa perjantaina. Silta on 65 metriä pitkä ja 15,5 metriä leveä. Sillan kaiteet ovat normaalia korkeammat, sillä Ajokatu on osa Lahden pääpyöräväyliä ja pyöräilijä kulkee kävelijää korkeammalla. 

Silta on perustettu isojen teräsputkipaalujen varaan. Kannen valuun on käytetty 700 kuutiota betonia, joka on tuotu paikalle sadassa eri betonikuormassa. Lisäksi siltaan on laitettu 15 000 kiloa jänneterästä ja 92 000 kiloa harjaterästä. Tyypiltään silta on jännitetty betoninen jatkuva ulokepalkkisilta, eli betonin valun jälkeen silta on jännitetty nykyiseen muotoonsa kiristämällä teräsjänteet.

Lisätiedot

Projektijohtaja Janne Wikström, Liikennevirasto,
puh. 029 534 3600, janne.wikstrom@liikennevirasto.fi

Vastaava työnjohtaja Timo Takala, VALTARI allianssi, Skanska,
puh. 050 437 0647, timo.takala@skanska.fi  

Seuraa hanketta

www.liikennevirasto.fi/vt12letke
www.facebook.com/vt12letke
www.twitter.com/vt12letke (@Vt12Letke)