Siirry suoraan sisältöön

3.10.2016 9:10

ARVOTUS – taiteen, tutkimuksen ja sosiaali- ja terveysalan kohtaamisfoorumi Kansantalolla 14.10. klo 12.30 – 16.10

Arvotus - kohtaamisfoorumi on suunnattu taiteilijoille taidealasta riippumatta, alan tutkijoille, sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville tai alaa opiskeleville, sekä kaikille joita kiinnostaa taidetyö sosiaalisissa konteksteissa.

Kohtaamisfoorumin järjestää Kauno ry Tukeva porras hankkeen päätökseksi ja Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan vanhusten palvelut ja hyvinvointipalvelut Vuoksi – hankkeen aloitukseksi. 

VUOKSI–hanke ankkuroi taiteen osaksi Lahden sote-palveluita

Lahden kaupungille myönnettiin 50 000 euron valtion avustus vanhuspalvelujen ja hyvinvointipalvelujen yhteiseen VUOKSI – hankkeeseen. VUOKSI -hanke pyrkii juurruttamaan Lahdessa toteutetun Tukeva porras -hankkeen toimintamallit sosiaali- ja terveysalan hallinnoimiin palveluihin ja samalla vakinaistamaan taide- ja kulttuuripalvelut osaksi Lahden kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Tukevan portaan toiminnasta poiketen Vuoksi -hanke ei rajoitu ainoastaan kuvataiteeseen, vaan se on poikkitaiteellinen. Hankekausi on käynnistynyt syyskuun alussa ja jatkuu vuoden 2017 loppuun. 

VUOKSI -hanke vie käytäntöön Lahden kaupungin hyvinvoinnin strategiaa asukkaittensa aktiivisuudesta, uusista osallistumisen tavoista sekä yhteisöllisyydestä. Nämä ovat myös osa Lahden ikäihmisten hyvinvointisuunnitelmaa 2015–2020, jossa taide ja kulttuuri on nostettu psyykkisen hyvinvoinnin vaikuttimiksi. Samoin hanke vahvistaa ikääntyneiden asumispalvelujen strategiaa ja palvelulupausten toteutumista. Hyvinvointipalveluissa Vuoksi tarttuu muun muassa tutkimaan kulttuuria rakenteellisen sosiaalityön vahvistajana. Vuoksi – hankkeen taide- ja kulttuuritoimintaa ja ajattelua toteutetaan kaikilla organisaation tasoilla. 

VUOKSI-hankkeessa palkataan kahdeksan eri alojen ammattilaistaiteilijaa yhteisöntaiteilijoiksi. Yhteisöntaiteilijat sijoittuvat työskentelemään ruohonjuuritasolle vanhustenpalveluihin ja hyvinvointipalveluihin esimerkiksi aikuissosiaalityöhön, vammaispalveluihin tai lastenkoteihin. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan hallinnossa työskentelee organisaatiotaiteilija Eili Ikonen koko hankekauden. Organisaatiotaiteilija toimii yhteistyössä hallintopalvelujen ja työyhteisöjen kanssa ja kuljettaa taiteen keinoin taiteesta ja kulttuurista arvonluontiprosessia organisaation rakenteissa. VUOKSI – hankkeen vuorovaikutuspartnerina on Taideyliopiston ArtsEqual – tutkimushanke, jota rahoittaa Suomen Akatemia. Lisäksi Vuoksi – hankkeen tutkimuskumppani on YTM Miina Kaartinen, joka tohtoriopinnoissaan tutkii populaarikulttuurin ja sosiaalityön risteyksiä. 

Valtion kärkihankkeella pyritään vaikuttamaan taiteen ja kulttuuripalvelujen vakiintumiseen osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Lahdessa tämä tulokulma on taiteilijat osana rakenteita kuntaorganisaatiossa ratkaisuna taiteen saavutettavuuteen ja saatavuuteen. 

Lisätietoja Arvotus – kohtaamisfoorumista ja Vuoksi – hankkeesta:

Eili Ikonen, organisaatiotaiteilija, sosiaali- ja terveystoimialan hallintopalvelut, Vuoksi – hanke eili.ikonen@lahti.fi p. 044 4164729

Ohjelma

 • 12.30 Foorumin avaus. Kuvanveistäjä ja yhteisöntaiteilija Lasse Ursinin Laiska taiteilija ohjelmoidaan piirtämään tapahtumasta Big Dataa.
 • 12.45 Vuoksi -hanke. Tukevasta portaasta Lahden malliin valtion kärkihankkeeksi taiteen ja kulttuurin ankkuroimiseksi sote-sektorille
  Eili Ikonen, organisaatiotaiteilija, Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan hallintopalvelut (ent. Tukeva porras -hankkeen suunnittelu ja koordinointi)
 • 13.15 Taiteilija vanhuspalveluissa ja yhteisöntaiteilijan monet roolit
  FM Marja-Liisa Jokitalo, kuvataiteilija, taidepedagogi, taiteilija-kehittäjä
 • 13.45 Populaarikulttuurin ja sosiaalityön risteyksessä
  YTM Miina Kaartinen, tohtoriopiskelija, Tampereen yliopisto, viestinnän, median ja teatterin yksikkö
 • 14.15 Pumpparikahvit ja pullaa, pikatreffejä taiteilijoiden kanssa taiteen äärellä
  Taiteilijoina mm. Anna Leppä, Marja-Liisa Jokitalo, Nelli Penna, Lasse Ursin, nukketeatteri Niveltämöstä Markus Karekallas ja Aatetila ry.
 • 14.45 Paneelikeskustelu. Keskustelemassa vanhustenpalvelujen ja kuntoutuksen johtaja Ismo Rautiainen, johtava sosiaalityöntekijä Tuula Carroll, kukkahattuanarkisti Aija-Riitta Saastamoinen sosiaalipäivystyksestä, sekä Tukeva portaan toimintamallin kokemusasiantuntija Anu Karola. Loput keskustelijat ja teema päivitetään tapahtuman Facebook-eventtiin myöhemmin.
  Paneelikeskustelun juontaa läänintaiteilija Elisa Lientola.
 • 15.30 Niekkamaakarit - Taideminglaus
 • 15.50 Big datan tulokset ja tilaisuuden yhteenvetävät kiitokset

Lisätietoja: Eili Ikonen, organisaatiotaiteilija, sosiaali- ja terveystoimialan hallintopalvelut, Vuoksi –hanke eili.ikonen@lahti.fi p. 044 4164729

Ilmoittautumiset tapahtumaan 7.10. mennessä sähköpostitse: elisa.lientola@taike.fi