Siirry suoraan sisältöön

14.3.2019 15:00

Asunnottomuus on vähentynyt myös Lahdessa

Pitkäaikaisesti asunnottomien määrä on vähentynyt koko Suomessa, myös Lahdessa. Tämä selviää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.n tuoreesta Asunnottomat 2018 -selvityksestä.

​Tuettuun asumiseen sijoittui Lahdessa 46 asunnotonta viime vuoden aikana. Heistä 32 oli pitkäaikaisasunnottomia. Asunnottomuus on pitkäaikaista, kun se on kestänyt vähintään yhden vuoden tai henkilö on ollut toistuvasti asunnottomana viimeisen kolmen vuoden aikana.

- Lahdessa on se periaate, että vankilasta tai laitoskuntoutuksesta lähtevä asunnoton saa heti asunnon. Tämä on tärkeää, jotta voidaan välttää asunnottomuuden uhka tai uusituminen, ja arjen normalisoitumiselle on näin paremmat mahdollisuudet, kertoo asuntoasiainpäällikkö Mea Hannila-Niemelä.

Asunnottomille suunnattuja tilapäisen ja tuetun asumisen paikkoja on PHHYKY:ssä noin 150.

Vuonna 2018 Suomessa oli yhteensä 5 482 asunnotonta, joista yksineläviä oli 4 882, asunnottomia perheitä 159 ja pariskuntia 105. Pitkäaikaisasunnottomien määrä oli 1 162. Se väheni kymmenettä vuotta peräkkäin.

Lahti kehittää asumisneuvontaa

Asunnottomuustilastot kerätään yhden päivän otantana eli mikä on tilanne asunnottomien määrän suhteen kyseisenä päivän. Lahden osalta 15.11.2018 otantaan on tilastoitu asunnottomaksi 16 henkeä, joista yksineläviä oli 12 ja pitkäaikaisasunnottomia 7. Naisia heistä oli 2 henkeä ja nuoria 1.

Tilastot kerättiin asunnottomien asumispalveluiden asiakkuuksista eli kuinka paljon oli Apilakadun asumispalveluiden päivystysmajoituksessa ja tilapäisessä asumisessa yöpyjiä tai majoittujia kyseisenä ajankohtana. Muiden tilapäisesti tuttavien ja sukulaisten luona majailevien tai kadulla elävien asunnottomien osuus jää epäselväksi ja vaikeasti tilastoitavaksi.

-Lahdessa on kiinnitetty paljon huomiota pitkäaikaisasunnottomuuden vähenemiseen ja asunnottomuustyöhön muun muassa perustamalla asunnottomille suunnattuja asumisyksiköitä ja kehittämällä asumissosiaalista työtä.

Nyt Lahdessa on vahvemmin lähdetty siirtymään ennaltaehkäisevään asunnottomuustyöhön, josta yhtenä keskeisenä on asumisneuvonnan kehittäminen. Asumisneuvonta ASTA on suunnattu kaikkia kuntalaisia palvelevaksi sekä Lahden Talot Oy:n asiakkaille. Tavoitteena esimerkiksi varhainen tuki vuokravelkaongelmissa häätöjen estämiseksi.

Lisätiedot

asuntoasiainpäällikkö Mea Hannila-Niemelä
p. 044 482 0578, mea.hannila-niemela(at)lahti.fi

ARA:n Asunnottomat 2018 -raportti