Siirry suoraan sisältöön

17.12.2018 8:00

Betonimurskeen käytöstä ohje suunnitteluun ja rakentamiseen

Betonimurskeen käytöstä infrarakentamisessa on valmistunut ohje, jonka tavoitteena on edistää tämän uusiomateriaalin käyttöä rakentamisessa korvaamassa luonnon kiviainesta.

​Ohje toimii apuna sekä rakennuskohteiden suunnittelussa ja rakennuttamisessa. Siitä löytyy tietoa myös betonimurskeen valmistajille ja mursketta käyttäville rakentajille. 

Betonimurskeohje tehtiin pääasiassa Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan tarpeisiin ja sen laadinta käynnistettiin LADECin toimesta. Työhön osallistui kattavasti myös seutukunnan betoniteollisuuden ja kierrätysalan yrityksiä.

Ohje on kaikkien tahojen käytössä ja sitä voidaan hyödyntää jatkossa myös muissa julkisissa ja yksityisissä rakennushankkeissa.

Betonimurske on osa kiertotaloutta

Betonijätteestä valmistettava betonimurske on teknisiltä ominaisuuksiltaan jopa parempaa kuin luonnon sora- ja kalliokiviainekset. Betonimurskeen ympäristökelpoisuus tutkitaan aina ja sen käyttö rakentamisessa on turvallista. Uusiomateriaalien käyttö on osa kiertotalouden toimintamallia ja toteuttaa resurssitehokkuutta rakentamista, joka on edelläkävijäkuntien, kuten Lahden kaupungin, tavoite ja tahtotila.

Ohje julkaistaan Lahden kaupungin verkkosivujen julkaisualustalla ensi vuoden puolella. Siihen saakka ohje on saatavissa lisätietojen antajilta.

Lisätietoja

Katupäällikkö Mika Lastikka, puh 050 638 91, mika.lastikka@lahti.fi

Ohjeen tekijä Katja Lehtonen, Ytekki Oy, puh 050 316 0942, katja.lehtonen@ytekki.fi