Siirry suoraan sisältöön

19.3.2019 9:50

CitiCAP kehitti uusia osallistumismenetelmiä liikkumisen arjessa

CitiCAP-hanke (Citizens’ cap-and-trade co-created) onnistui parhaiten vuonna 2018 osallistamisissa, joissa lähdettiin opiskelijavoimin mukaan kaupunkilaisten liikkumisen arkeen.

​Arjen liikkumisen kohtaamispaikkoina olivat erilaiset kulkuvälineet sekä kirjasto ja ruokakauppa. Vuoden aikana toteutettujen tapahtumien ja kyselyiden avulla tavoitettiin 2047 lahtelaista.

Lahtelaisten arkeen osallistuvissa kohtaamisissa tavoiteltiin myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät välttämättä muuten tuo ääntään kuuluviin tai heillä ei ole mahdollisuutta osallistua tilaisuuksiin. Yhteensä 40 Lahden ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristöteknologian opiskelijaa osallistui kokemustilojen toteutukseen kaupan kassalla, bussilla, pyörällä, autolla ja kävellen.

Kokemustiloissa kuunneltiin ja havainnoitiin, millaisia tekoja lahtelaiset ovat valmiita tekemään pienentääkseen omaa hiilijalanjälkeään. Lisäksi haettiin näkemyksiä siitä, millaiset tekijät voivat estää ympäristötekoihin ryhtymistä. Kokemuksellista tietoa hyödynnetään päästökauppapilotin kehittämisessä. Vuoden 2019 aikana vuorovaikutustilaisuuksissa haetaan lahtelaisia testaamaan itse päästökauppasovellusta, Kulkukauppaa.

Vuoden 2018 aikana hankkeessa toteutettiin seitsemäntoista tapahtumaa ja kolme kyselyä.  Kyselyiden kautta tavoitettiin 854 ja kokemustilojen kautta 1193 lahtelaista. Opiskelijoiden avulla tavoitettiin 460 lahtelaista. Opiskelijat osallistuivat kyselyiden toteutukseen, tekivät haastatteluja ja reflektointiraportteja.

Opiskelijat heijastivat lahtelaisten kokemuksia liikkumisesta

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden työpanos sisältyi energia- ja ympäristöteknologian Ammatillisen osaamisen -opintojaksoon. Opiskelijoiden työtä ohjasi lehtori Jussi Kuusela. Opiskelijat kirjoittivat reflektointiraportteihin havaintonsa, mitä lahtelaiset ajattelevat kestävästä liikkumisesta ja henkilökohtaisesta päästökaupasta.

– Opiskelijoille on tärkeää saada tällaisia kokemuksia, jossa he pääsevät aidosti keskustelemaan ihmisten kanssa. Haastattelut kirvoittivat monenlaisia mielenkiintoisia keskusteluja myös tapahtumien jälkipuinneissa. Ilman opiskelijoita näin laajan haastattelun järjestäminen olisi käytännössä mahdotonta. En voi kuin ihmetellä opiskelijoiden heittäytymiskykyä ja mahtavaa asennetta, kertoo lehtori Jussi Kuusela.

Opiskelijoiden raporteista ilmenee, että osallistujat kannattavat etujen saamista vähäpäästöisillä kulkuneuvoilla kulkemisesta. Myös virtuaaliraha koetaan loistavaksi motivaattoriksi omien päästöjen vähentämiseksi. Osa ajattelee, että autoa ei voi korvata esim. työmatkoilla, lasten kuljettamisessa harrastuksiin tai pitkien välimatkojen takia. Joillekin kestävä liikkuminen ei myöskään ole mahdollista tai helppoa maalla asumisen, iän tai terveydentilan takia.  

Kaikkien vuorovaikutustilaisuuksien arviointi ja tulokset on koottu raporttiin Miten lahtelaiset osallistettiin CitiCAP-hankkeeseen vuonna 2018.

Lisätietoja:
Heidi Snellman, CitiCAP-vuorovaikutussuunnittelija, p. 044 482 6177