Siirry suoraan sisältöön

26.2.2020 11:30

Epäiletkö koronavirus-tartuntaa?

Soita aina ensin päivystysavun numeroon 116 117. Tavoitteena on hoitaa lieväoireiset potilaat ensisijaisesti kotona. Perusterveistä, lieväoireisista ei välttämättä ole tarpeen ottaa näytteitä.
kuvituskuva

Jos henkilöllä on merkittävä perussairaus, keuhkosairaus, elimistön puolustusmekanismeja heikentävä lääkitys tai hän on raskaana, näytteenoton tarpeellisuus harkitaan tapauskohtaisesti.

Yleistä tietoa koronaneuvontanumerosta

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa valtakunnallisesta neuvontapuhelinnumerosta 0295 535 535. Neuvonta on auki arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Soittaminen numeroon maksaa normaalin paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun.

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on henkilöille, jotka eivät kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Päivystysavun numerossa toimii takaisinsoittopalvelu

Päivystysavun numerossa 116 117 toimii takaisinsoittopalvelu. Numeroon soitettaessa on tärkeää malttaa odottaa, että puhelu ohjautuu vastaajaan, jolloin soittajan numero rekisteröityy takaisinsoittopalveluun. Hätänumeroon 112 tulee soittaa ainoastaan hätätapauksissa.

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa vältä kontakteja

1. Rajoita muiden ihmisten tapaamiset vain välttämättömiin. Vältä yli kahden–kolmen hengen kokoontumisia.
2. Pidä sisätiloissa kahden metrin turvaväli toisiin ihmisiin. Näin vähennät viruksen leviämisen vaatimia lähikontakteja.
3. Jos kärsit flunssaoireista, jää kotiin. Pysyttele kotonakin mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistäsi.
4. Katkaise tartuntaketjuja pesemällä kätesi huolellisesti aina kun saavut kotiin, ennen kuin aloitat ruuanlaiton, ennen ruokailua ja jokaisen wc-käynnin jälkeen.
5. Jos yskit tai aivastat, käytä kertakäyttöistä nenäliinaa. Jos sinulla ei ole nenäliina, yskäise kyynärtaipeeseesi, jotta pisarat eivät leviä ympäristöön. Pese kätesi myös niistämisen jälkeen.
6. Jos epäilet tartuntaa tai flunssaoireesi pahenevat etkä pärjää kotona, soita aina 116 117 ennen kun hakeudut hoitoon.


Lisätietoa koronaviruksesta:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta


Tietoa päivitetty 25.3.2020