Siirry suoraan sisältöön

15.11.2016 16:15

Hennalan ideakilpailun ratkaisu torstaina

Hennalan rakentamattoman alueen ideakilpailun voittaja selviää torstaina iltapäivällä klo 14. alkavassa julkistamistilaisuudessa. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös videolähetyksenä Facebookin kautta.

Lahden Hennalan arkkitehtuurikilpailussa tehtävänä oli ideoida historiallisen kasarmiympäristön länsipuolelle omaleimainen asuinalue, joka on toteutettavissa vaiheittain. Kilpailualueena oli 30 hehtaarin suuruinen rakentamaton entinen varuskunnan harjoituskenttäalue.

Kilpailuun oli kutsuttu viisi työryhmää, joilta kaikilta saatiin kilpailuehdotus. Ehdotukset ovat nähtävänä kilpailun verkkosivuilla LahtiUudistuu.fi/Hennala/arkkitehtuurikilpailu. Kilpailu oli salainen ja palkintolautakunta ei ratkaisua tehdessään tiennyt, mikä työryhmä oli minkäkin ehdotuksen tehnyt.

Palkintolautakunta on tehnyt ratkaisun ja valinnut voittajan. Voittaja julkistetaan torstaina 17.11 klo 14. alkavassa kutsuvierastilaisuudessa. Tilaisuutta on mahdollista seurata videolähetyksenä teknisen ja ympäristötoimialan Facebook-tilin kautta. Tiedot voittajasta julkaistaan myös kaupungin verkkosivuilla tilaisuuden jälkeen.

Alueelle tunnistettava ilme

Palkintolautakunta totesi, että arvostelussa tärkeänä pidettiin kantavaa ideaa, joka ohjaisi vaiheittaista toteutusta. Verraten tiiviiksi rakennettavan uuden alueen sekä väljän ja vehreän kasarmialueen liittäminen luontevasti toisiinsa osoittautui vaikeaksi tehtäväksi.

Parhaimmissa ehdotuksissa on onnistuttu välttämään lähiömäinen ilme suunnittelemalla kiinteitä, mutta riittävän väljiä viheralueisiin liittyviä kortteleita sekä rajattuja katu- ja aukiotiloja. Esitetty arkkitehtuuri luo alueelle tunnistettavan ilmeen. Pysäköintipaikkojen osoittaminen pääosin maantasoon osoittautui vaativaksi tehtäväksi, mutta toteutuksen kalleuden vuoksi ei alueelle haluttu pysäköintitaloja.

Ideakilpailun järjestivät Senaatti-kiinteistöt ja Lahden kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa. Voittajan valitsi palkintolautakunta, johon kuuluvat Senaatin edustajina johtaja Mauri Sahi ja kiinteistökehityspäällikkö Olli Kantanen, Lahden kaupungin edustajina kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen ja rakennuslupa-arkkitehti Miika Lindgren sekä SAFAn edustajana arkkitehti Riitta Jalkanen. 

 

Lisätietoja:

Kilpailun nettisivut http://lahtiuudistuu.fi/hennala/arkkitehtuurikilpailu-2016/

 

Kilpailun sihteeri

projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen, Lahden kaupunki, p. 044 416 3503, sp. etunimi.sukunimi@lahti.fi