Siirry suoraan sisältöön

30.9.2016 16:00

Hennalan tulevaisuus keskustelunaiheena lokakuussa

Hennalaan on suunnitteilla asumista 5000 uudelle asukkaalle ja vanha varuskunta-alue on saamassa uudiskäytön mukaiset kaavamääräykset. Hennalan rakentamattoman alueen arkkitehtuurikilpailun ehdotukset ja kasarmialueen asemakaavaluonnos ovat nähtävillä ja niistä voi kertoa mielipiteensä nyt.

​Arkkitehtuurikilpailussa tehtävänä oli ideoida historiallisen kasarmiympäristön länsipuolelle omaleimainen asuinalue, joka on toteutettavissa vaiheittain.  Kilpailualueena on 30 hehtaarin suuruinen rakentamaton entinen varuskunnan harjoituskenttäalue.  Asemakaavaluonnos koskee armeijan käytössä ollutta kasarmialuetta sekä sen eteläpuolista aluetta Ulaaninkadulle saakka.  Molemmat alueet ovat Senaatti-kiinteistöjen eli valtion omistuksessa lukuun ottamatta niitä rakennuksia määräaloineen, jotka on jo myyty uusille omistajille. 

Kiinteistökehityspäällikkö Olli Kantanen kertoo Senaatti-kiinteistöjen olevan tyytyväinen, että Hennalan suunnittelu on edennyt ripeästi varuskunnan lakkautuspäätöksen jälkeen.  Senaatti on myös löytänyt suurimmalle osalle vanhoista rakennuksista uudet omistajat ja ensimmäisissä on uusi toiminta jo käynnissä.  Uudisalueiden toteuttaminen on parin vuosikymmenen urakka ja se alkaa lähivuosina.

 

Kaavaluonnoksessa säilytetään vanhaa ja rakennetaan uutta

Asemakaavaluonnos Hennalan kasarmialueesta ja sen eteläpuolelle suunnitellusta uudisalueesta on nähtävillä 27.10 saakka.  Kaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa nykyinen, vuodelta 1953 olevan asemakaava alueen uuden käytön mahdollistavaksi ottaen huomioon kulttuurihistorialliset sekä luontoarvot.  Kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen kertoo, että kaavaa on laadittu tiiviissä yhteistyössä museoviraston kanssa ja kaikki 1900-luvun alussa rakennetut punatiilirakennukset on kaavaluonnoksessa esitetty säilytettäviksi, mutta niiden tarkkaa käyttötarkoitusta ei ole määritelty.  Siten esimerkiksi vanhoihin kasarmirakennuksiin voi tulla sekä toimistoja ja liiketiloja että asuntoja. 

Kaavaluonnoksesta järjestetään yleisötilaisuus keskiviikkona 19. lokakuuta klo 17.30 alkaen Hennalan Upseerikerholla.  Kaavaluonnoksesta voi jättää mielipiteen nähtävilläoloaikana. Aineisto on nähtävänä kaavoituksen sivuilla.

 

Arkkitehtuurikilpailun töistä odotetaan kaupunkilaisilta kommentteja

Arkkitehtuurikilpailuna järjestetyn ideakilpailun ehdotukset ja kysely ovat kilpailun nettisivuilla sekä nähtävillä BWT-talon ala-aulassa osoitteessa Askonkatu 2, jonka ovet ovat avoinna arkisin klo 7-19 ja lauantaisin klo 10-14.  Tiistaina 4.10 klo 15.30 - 16.30 asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa kilpailua koskeviin kysymyksiin.

Kaikki 11. lokakuuta mennessä jätetty palaute on kilpailun tuomariston käytössä töitä arvioitaessa.  Kommentit otetaan huomioon myös alueen jatkosuunnittelussa.

Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kertoo, että tuomariston tavoitteena on valita ja julkistaa voittaja marraskuussa.  Kilpailuun saatiin korkealuokkaiset ehdotukset kaikilta viideltä kilpailuun kutsutulta työryhmältä.

Lisätietoja:

Kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen, Lahden kaupunki, p. 050 398 5114,

Hennalan kehittämisen projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen, Lahden kaupunki, p. 044 416 3503

sähköposti: etunimi.sukunimi@lahti.fi