Siirry suoraan sisältöön

7.3.2019 14:45

Historiallisen museon rakennuksessa korjaustöitä ja toiminnallisia muutoksia

Liikunta- ja kulttuurilautakunnalle esitetään, että teknisen perusparannuksen lisäksi rakennukseen tehdään myös toiminnallisia muutoksia sekä tähän tarvittavan rahoituksen varaamista. 

Lahden historiallisen museon rakennus on tyhjennetty perusparannusta varten.  Samalla on selvitetty rakennuksen museo- ja näyttelytoiminnan kehittämistä sekä tutkittu eri vaihtoehtoja, joiden avulla tilojen käytettävyys sekä henkilö- ja esineturvallisuus paranevat.

Selvitysten perusteella liikunta- ja kulttuurilautakunnalle esitetään, että teknisen perusparannuksen lisäksi rakennukseen tehdään myös toiminnallisia muutoksia.  Samalla lautakunnalle esitetään tarvittavan rahoituksen varaamista tulevaan talousarvioon ja -suunnitelmaan. Esitetyn vaihtoehdon kustannusarvio ylittää suunnitelman mukaisen taloussuunnitelman rahoitusvarauksen 1,03 milj. eurolla.

Asia etenee konserni- ja tilajaoston hyväksyttäväksi.

Historiallisen museon ongelmia aiheuttaneet rakenteet korjataan turvallisiksi ja terveellisiksi. Museorakennuksen pohjakerroksen ja 1. kerroksen välttämättömät kosteusvauriokorjaukseen liittyvät työt ovat alkaneet purkutöillä lokakuussa 2018.

Toiminnallisia muutoksia koskevan suunnitelman mukaan rakennuksen esteettömyyttä ja käyttöturvallisuutta parannetaan rakentamalla poistumistieportaat 2. ja 3. kerroksen välille sekä rakentamalla hissi, joka ulottuu myös 3. kerroksen tiloihin. Rakennuksen sisäilma- ja valaistusolosuhteita parannetaan uusimalla talotekniikkaa. Puistoalueella parannetaan saavutettavuutta ja visuaalista ilmettä. Rakennuksen pysäköintialue ja huoltoliikenteen reitit kunnostetaan.

Lahden historiallinen museo on Lahden kaupungin kulttuurihistoriallinen museo ja Päijät-Hämeen maakuntamuseo. Se on perustettu vuonna 1924. Museon näyttelyt ovat esillä entisessä Lahden kartanon päärakennuksessa, joka on valmistunut vuonna 1897 ja otettu kokonaan museon käyttöön 1968.

Purkutöistä johtuen historiallisen museon näyttelytoiminta on keskeytetty 2.9.2018 alkaen, ja koko rakennus on turvallisuussyistä tyhjennetty töiden ajaksi.

Liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee esitystä kokouksessaan 12.3.2019.

Lisätietoja
Lahden kaupunki
Lahden Tilakeskus,
rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä, puh. 050 65861
Lahden kaupunginmuseo,
museonjohtaja Timo Simanainen, puh. 044 716 1301

Koko esityslista KTwebissä: http://ktweb.lahti.fi/