Siirry suoraan sisältöön

4.8.2016 16:30

Hyvinvointikuntayhtymän toteutus vauhtiin

Kaupunginhallitus käsittelee 8.8. hyvinvointikuntayhtymän valmistelun vastuut ja aikataulun. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointikuntayhtymän toteutusta viedään eteenpäin kaupunginvaltuuston päätökseen kohdistuneista valituksista huolimatta.

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi 27.6.2016 maakunnallisen hyvinvointikuntayhtymän perustamisen. Lahden ja yhdeksän naapurikunnan päätöksellä kuntien sosiaali- ja perusterveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy uudelle Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017. Kuntayhtymä vastaa Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Myrskylän, Padasjoen, Pukkilan ja Orimattilan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erikoissairaanhoidon osalta yhtymä tuottaa palvelut myös muille maakunnan kunnille, eli Heinolalle ja Sysmälle.

Syksyn 2016 aikana valmistellaan ja osin jo toteutetaan uuden organisaation toimintoon liittyvät perusasiat. Uudistusta johtaa kuntayhtymän uusi hallitus, ja uudistuksesta vastaavana muutosjohtajana toimii Jouko Isolauri. Muutosjohtajan tukena toimii mm. jäsenkuntien kuntajohtajista muodostuva työvaliokunta. Muutosta valmistellaan useissa, jo käynnistyneissä työryhmissä, mm. taloushallinto-, henkilöstö-, erikoissairaanhoito- ja terveyspalveluryhmissä.

Muutos koskee erityisesti sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstöä. Lahden kaupunki siirtää henkilöstön liikkeen luovutuksella hyvinvointikuntakuntayhtymään ensi vuoden alusta. Samoin toimitaan Hollolan kunnan organisaatioon kuuluvassa peruspalvelukeskus Oivassa.

Hyvinvointikuntayhtymän muodostaminen on valmistautumista vuonna 2019 toteutuvaan maakuntapohjaiseen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen. Uudistuksella siirrytään kuntarajoista riippumattomaan asiakaslähtöiseen toimintatapaan ja helpotetaan valtakunnallisen uudistuksen toteutusta. Kaupunkilaisten palveluissa näkyvät muutokset ovat vähittäisiä ja jatkoa sille kehittämistyölle, jota kaupungin organisaatiossa on tähän mennessä tehty.

Kaupunginhallituksen 8.8. esityslista (§ 215)

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 63 895
toimialajohtaja Mikko Komulainen, 044 716 1735