Siirry suoraan sisältöön

15.1.2016 0:00

Jätteiden lajittelukilpailun jatkokausi puolivälissä

Lahden Taloissa kilpaillaan jo toista vuotta jätteen määrän vähentämiseksi Luukuta Oikein -lajittelukilpailun merkeissä.

Toinen kilpailukausi on saatu luotsattua yli puolivälin ja asukkailla on vielä toukokuun loppuun saakka aikaa tehostaa hyötyjätteiden lajitteluaan sekajätemäärän vähentämiseksi. Kilpailua ovat Lahden Talojen lisäksi järjestämässä Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) ja Hämeen Kuljetuspiste Oy.

Ensimmäinen kilpailukausi tavoitteli jäteastioiden oikeaa mitoitusta, mutta toisella kaudella keskitytään entistä konkreettisemmin vähentämään kiinteistöissä tuotetun sekajätteen määrää.

– Seuraamme nyt kiinteistöittäin sekajätteen määrää konkreettisella tehokkuusluvulla litraa/asukas/viikko. Yli kolmessakymmenessä jätepisteessä on jäteastioiden mitoituksia korjattu hyötyjätteiden lajittelua ohjaavaan suuntaan. Sekajäteastioita ja niiden tyhjennyskertoja on vähennetty, kertoo Lahden Talojen kiinteistötarkastaja Satu Airos.

– Se, että kilpailussa lasketaan nyt pisteitä tällä tehokkuusluvulla, on tehnyt kilpailun henkilökohtaisemmaksi yksittäiselle asukkaalle. Uskon, että tällä on vaikutusta lajittelukäyttäytymiseen, sanoo Hämeen Kuljetuspisteen kuljetusesimies Reijo Puranen.

Tällä hetkellä väliaikapisteissä johtaa kiinteistö Erviänkatu 1,3. Seuraavina kärjessä ovat Vähäntalonkatu 17 ja Loviisankatu 14. Samat kiinteistöt ovat kärkijoukosta tuttuja nimiä jo ensimmäiseltä kilpailukaudelta. Nyt johdossa oleva kiinteistö tuotti sekajätettä viikossa lähes 12 litraa henkilöä kohden. Häntäpäätä pitävät kiinteistöt puolestaan tuottivat peräti lähes 50 litraa sekajätettä viikossa asukasta kohden.

– Kärjen kiinteistöjen sekajätteen määrä henkilöä kohden on oikein hyvä kilpailun tässä vaiheessa, mutta heidänkin lajittelussaan on vielä tehostamisen varaa. Lahdessa taannoin tekemämme jätteiden lajittelututkimuksen mukaan sekajätteen määrä oikein lajiteltuna olisi henkilöä kohden viikossa 8,5 litraa. Häntäpään kiinteistöjen luku on todella huono ja sitä täytyisi saada alennettua ja paljon, painottaa PHJ:n asukaspalvelupäällikkö Päivi Rahkonen.

Kiinteistötarkastaja Airos ja kuljetusesimies Puranen ovat samoilla linjoilla.

– Sekajätteen joukossa on vielä selkeästi paljonkin hyötyjätteitä ja niinpä työtä ei tule jättää tähän. Tarvitaan vielä lisää motivointia, tiedottamista ja lajitteluneuvontaa, jotta asukkaat saadaan täysillä hommaan mukaan. Toimia täytyy kohdistaa etenkin häntäpäätä pitäviin kiinteistöihin, sanoo Airos.

– Tuloksissa kärjen ja häntäpään välinen suuri ero sekajätteen määrän tuotannossa on yllättänyt täysin. Asukkaiden iän, sukupuolen, koulutustaustan ja muiden taustatietojen kartoitus syiden löytämiseksi olisi aika mielenkiintoinen aihe tutkimukselle, komppaa Puranen.

Lisätietoja
 

Satu Airos, kiinteistötarkastaja, Lahden Talot Oy, puh. 03 851 5730
Päivi Rahkonen, asukaspalvelupäällikkö, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy,  puh. 0500 98 0175
Reijo Puranen, kuljetusesimies, Hämeen Kuljetuspiste Oy, puh. 050 5922 303