Siirry suoraan sisältöön

2.6.2016 9:05

Jalon sisäilma normaali, 2. kerroksen lattian pintamateriaalin alla kosteuspitoisuutta

Tulokset vaativat vielä lisäselvityksiä ja asiantuntijoiden tulkintoja tarvittavien toimenpiteiden laajuudesta ja korjaustavasta. Tähän mennessä sovittuna toimenpiteenä uusitaan hajuhaittoja aiheuttanut teknisen työn tilan kumilattiapinnoite heti koulun kesäloman alettua.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/AjankohtaistaSite/UutisetSite/PublishingImages/Monitoimitalo-Jalo_ulkokuva_p%C3%A4%C3%A4sis%C3%A4%C3%A4nk%C3%A4ynti.jpg

Syksyllä käyttöön otetussa Jalkarannan monitoimitalo Jalossa on koettu sisäilmaoireilua ensimmäisen puolen vuoden aikana. Huhtikuussa valmistuneet alustavat selvitykset osoittivat muovimattojen alla normaalia korkeampia kosteuspitoisuuksia, pääosin välipohjarakenteissa olevien deltapalkkien päältä. Tämän pohjalta Tilakeskus halusi selvittää mahdolliset muut syyt oireilulle ja jatkoi tutkimuksia yhteistyössä urakoitsija NCC Suomi Oy:n kanssa.

Nyt valmistuneiden jatkotutkimusten keskeisimpinä tuloksina ja havaintoina todettiin normaalia korkeampia kosteuspitoisuuksia 2. kerroksen lattian pintamateriaalin alapuolelta. Mittauksia tehtiin viilto- ja porareikämittauksilla 1. ja 2. kerroksen lattiamateriaaleista.
- Nämä tulokset vaativat vielä lisäselvityksiä ja asiantuntijoiden tulkintoja tarvittavien toimenpiteiden laajuudesta ja korjaustavasta, kertoo kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Lahden Tilakeskuksesta.

Sisäilman VOC-mittauksissa ei löytynyt normaalista poikkeavia pitoisuuksia. Näytteitä otettiin kattavasti ympäri koulua.
- Vaikka sisäilman VOC-mittauksissa ei löytynyt normaalista poikkeavia pitoisuuksia, se ei kuitenkaan poissulje ihmisten yksilöllistä oireilua, toteaa rakennuspäällikkö Jarmo Saviranta NCC Suomi Oy:stä.
- Siksi tutkimuksia jatketaan. Sisäilman laadun parantamiseksi jatketaan myös tilojen tehostettua ilmanvaihtoa. 

Arolan mukaan tähän mennessä sovittuna toimenpiteenä uusitaan hajuhaittoja aiheuttanut teknisen työn tilan kumilattiapinnoite heti koulun kesäloman alettua. Uusimisen jälkeen lattiapinnoite täyttää vähäpäästöisen M1-luokituksen vaatimuksen. Uusinta tehdään takuutyönä. Kohteen rakennustöillä on viiden vuoden takuu.

Urakoitsija on lisäksi pyytänyt VTT:ltä lausunnon Tilakeskuksen teettämästä tutkimuksesta. VTT:n suosittelema FLEC-tekniikalla toteutettu mittaus kertoo, mitä koko rakenteesta haihtuu sisäilmaan. Tässä tapauksessa FLEC- tulokset ovat tavanomaiset.

Lahden Tilakeskuksen ja urakoitsija NCC Suomi Oy:n edustajat ovat tänään kertoneet tutkimustuloksista henkilökunnalle tiedotustilaisuudessa, ja huoltajille tiedotetaan Wilma-palvelun kautta.

Lisätiedustelut
Lahden Tilakeskus
kiinteistöpäällikkö Jouni Arola, puh. 050 559 4227
kunnossapitoinsinööri Jouko Immonen, puh. 050 5594 230
rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä puh. 050 65 861 
projektipäällikkö Tomi Tenhunen, puh. 044 716 1976

NCC Suomi Oy, rakennuspäällikkö Jarmo Saviranta, puh. 050 358 7134

Sivistystoimiala, Perusopetuspalvelut
Jalkarannan koulun rehtori ja monitoimitalo Jalon toiminnanjohtaja Joni Luuri, puh. 050 398 5330.

_____

INFO
Jalkarannan Monitoimitalo Jalossa toimivat Jalkarannan koulu, päiväkoti, alle kouluikäisten kerhotoiminta, kirjasto, oppilas- ja kouluterveydenhuoltopalvelut sekä Lahden Aterian palvelukeittiö. Liikuntatilat on mitoitettu koulun ja päiväkodin lisäksi palvelemaan myös alueen ja kaupungin asukkaiden käyttöä. Jalkarannan koulussa 1-6 luokkalaisia on 325. Jalkarannan päiväkodissa toimii kymmenen lapsiryhmää, lapsia yhteensä 170.