Siirry suoraan sisältöön

14.3.2019 15:55

Karisto kutsui lasten takia

Nikkilän perhe rakentaa Kariston Leikolanlaaksoon omakotitaloa palveluiden ja ulkoiluharrastusten äärelle. Karistoon on tulossa haettavaksi 54 uutta omakotitonttia.
Nikkilän perhe rakentaa omakotitaloa Karistoon

​Ville ja Katariina Nikkilä muuttivat Karistoon vuokralle vähän yli vuosi sitten Asikkalasta. Perhe kyllästyi autolla ajamiseen, koska molempien työpaikat ovat Lahdessa. Nyt he ovat rakentamassa Leikolanlaaksoon perheelleen omakotitaloa, johon muutto on kesäkuussa.

– Oikeastaan lasten takia muutimme Karistoon ja tietenkin hyvien yhteyksien takia. Meiltä on seitsemän kilometriä Lahden torille, se on vielä kelpo matka, Ville sanoo. 

Hän käy usein työnsä takia Helsingissä. – Yhteys on hyvä omalla autolla moottoritielle tai Lahden rautatieasemalle. 

– Mietimme hetken myös pääkaupunkiseudulle muuttamista, mutta siellä hintataso on todella paljon korkeampi verrattuna Lahteen. Tonttikaupan tekeminen meni Lahden kaupungin kanssa hyvin sulavasti, Katariina muistelee. 

Ville on huomannut, että moni muukin karistolainen käy Helsingissä töissä. Ensin törmätään naapurin kanssa lapsia päiväkotiin viedessä ja myöhemmin rautatieasemalla. 

– Tänne oli todella helppo muuttaa, koska kaikki muutkin ovat jostain muualta. Ei ole ollut yhtään sisäänpäinlämpiävää touhua. 

Koulu ja päiväkoti lähellä 

Perheen lapset, Hertta, 4, ja Armas, 7, ovat löytäneet asuinalueelta paljon kavereita. Hertta viettää päivät Kariston kunnallisessa päiväkodissa, joka sijaitsee Kariston koulun yhteydessä. Alueella on myös yksityinen päiväkoti Touhula. 

Armas käy ensimmäistä luokkaa Kariston koulussa, joka valmistui alueelle vuonna 2010. Ensimmäisen luokan oppilaita on neljä rinnakkaisluokkaa, ja luokkia on koulussa kuudenteen saakka. Oppilaita on yhteensä noin 400. 

– Armas viihtyy koulussa erinomaisesti. Siellä on myös paljon kerhotoimintaa lapsille, kuten sählykerho ja tiedekerho. Resursseja on käytössä, jos lapsilla on joitain erityistarpeita. On mahdollista huomioida yksilöllisyys, Katariina tuumii. 

Touhulan päiväkodissa voi myös osallistua muskariin. Perheen kauppaostokset hoituvat Karisman ostoskeskuksessa, johon on kotoa lyhyt matka. 

Luonto takapihalla 

Jos lapset ovat löytäneet Karistosta kavereita, niin ovat myös aikuiset. Nikkilöiden tämänhetkisen vuokra-asunnon seinänaapurissa asuu samassa elämäntilanteessa oleva perhe. Ja tulevan omakotitalon vieressä asuu perhe, jossa on samanikäiset lapset kuin Armas ja Hertta.

– On helppo saada muilta tukea, esimerkiksi lyhytaikaista lastenhoitoapua, Katariina sanoo. 

Villen vanhemmat asuvat Ahtialassa, joten turvaverkkoa löytyy. Perhe viihtyy luontoharrastusten parissa. Kesällä Kymijärvellä voi kalastaa ja uida. Koulun yhteydessä oleva luistelukenttä ja hiihtoladut viihdyttävät talvella. 

– Olemme käyneet todella paljon metsäretkillä tässä ympäristössä. Mukavaa, kun ei tarvitse lähteä kauemmas päästäkseen luontoon, Ville iloitsee.

Kariston tontit 

  • Kariston seuraavalle omakotialueelle, Karistonselälle, on kaavoitettu 54 tonttia. 
  • Puolet tonteista tulee hakuun huhtikuussa 2019 ja loput lokakuussa 2019. 
  • Tonteille pääsee rakentamaan 1.6.2020 lähtien, kun alueen kunnallistekniikka eli kadut ja johtoverkostot ovat valmistuneet.

Voit tutustua Lahden kaupungin tonttitarjontaan verkossa ja 15.3. - 17.3. Lahden Messukeskuksessa järjestettävässä Raksa-tapahtumassa. 
Omakotitontit

Teksti: toimittaja Maija Joutjärvi. Artikkeli on julkaistu myös kaavoituskatsauksessa.