Siirry suoraan sisältöön

17.6.2016 11:00

Kaupunginhallitus ottaa maanantaina kantaa hyvinvointikuntayhtymään

Lahden kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 20.6. maakunnallista hyvinvointikuntayhtymää. Uudistuksen tavoitteena on, että hyvinvointikuntayhtymä vastaa jatkossa niistä palveluista, joita nyt tuottavat kunnat ja nykyinen Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymä.

​Uudistusta varten ei perusteta uutta kuntayhtymää, vaan muutetaan PHSOTEY:n perussopimusta. Jos kunnat asettuvat hyvinvointikuntayhtymän kannalla, uuden perussopimuksen mukainen toiminta ja sen kokoamisen valmistelu alkaa välittömästi. Kaikkien järjestämisvastuunsa siirtäneiden kuntien perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto siirtyvät yhtymälle 1.1.2017.

Tavoitteena on hyvinvointikuntayhtymässä luoda edellytykset kuntarajaoista riippumattomaan sote-palveluiden ja -toiminnan kehittämiseen jo ennen valtakunnallisen sote-uudistuksen toteutumista. Pohjana ovat kahden viime vuoden aikana laaditut kehittämissuunnitelmat, joiden toteuttaminen ei ole ollut mahdollista nykyisessä neljän eri toimijan tilanteessa.

Päijät-Hämeessä valmistaudutaan uuteen kilpailutilanteeseen

Hyvinvointikuntayhtymä ja kuntarajat ylittävät toimintamallit mahdollistavat kustannusten hillinnän entistä tehokkaammin. Samalla palveluita ja toimintamalleja kehitetään niin, että maakuntasotemalliin siirtyminen 1.1.2019 voisi tapahtua Päijät-Hämeessä joustavasti.
Valtakunnallisessa valmistelussa oleva sote-uudistus tarkoittaa uudenlaista kilpailutilannetta nykyisten julkisten sote-palvelujen ja yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä. Hyvinvointikuntayhtymässä voidaan nykyisten kunnallisten toimintojen kilpailukykyä vahvistaa niin, että ne voivat menestyä uudessa kilpailutilanteessa.

Maakunnan sote-toiminnan kokoaminen vahvistaa Päijät-Hämeen asemaa tulevassa uudistuksessa ja parantaa edellytyksiä palveluiden ja työpaikkojen turvaamiselle.

Hyvinvointikuntayhtymän toiminta alkaisi uudelta pohjalta

Hyvinvointikuntayhtymä perustuu uuden yhtymähallituksen vahvaan asemaan ja muutosjohtajan vetämään ammattimaisesti johdettuun muutokseen. Lahden sosiaali- ja terveyslautakunta korosti lausunnossaan, että hyvinvointikuntayhtymän toiminnan suunnittelun pitää lähteä täysin uudelta pohjalta, selkeästi kunta- ja peruspalveluvetoisesti.
Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan muutoksen toteuttaminen edellyttää erittäin määrätietoista johtamista, henkilöstön sitoutumista ja vankkaa laaja-alaista poliittista tahtoa, jotta tarvittavat toimenpiteet voidaan edellytetyssä aikataulussa toteuttaa. Muutosprosessi edellyttää myös lisäresursseja uudistukseen liittyvien henkilö- ja sopimusjärjestelyjen ja mm. tietohallintomuutosten toteuttamiseen.

Kunnilta pääosin myönteisiä päätöksiä

Hyvinvointikuntayhtymän perustana on kuntien yhteisessä kokouksessa 20.4.2016 muodostunut kuntien ja poliittisten tahojen laaja yhteisymmärrys. Uuden hyvinvointikuntayhtymän kannalla ovat tähän mennessä olleet Asikkala, Hartola, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Pukkila ja Orimattila. Sysmän valtuusto asettui kielteiselle kannalle. Ensi maanantaina asiaa käsitellään Padasjoen valtuustossa, Heinolassa ja Lahdessa 27.6. ja viimeiseksi Iitissä 28.6.

Jos hanke ei etene kesäkuun valtuustojen päätöksellä, jatketaan Päijät-Hämeessä nykyisten toimijoiden voimin. Lahden osalta valmistellaan Nastolan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon siirtäminen peruspalvelukeskus Aavasta Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle.

Kaupunginhallituksen esityslista
 
Lisätietoja:
Jyrki Myllyvirta
kaupunginjohtaja
050 63 895