Siirry suoraan sisältöön

12.1.2016 0:00

Kivimaan yläkoulurakennus käyttöikänsä päässä

​Kivimaan yläkoulun kuntotutkimuksen tulokset ovat valmistuneet. Tulosten mukaan vuonna 1972 valmistunut peruskorjaamaton koulurakennus on käyttöikänsä päässä.

Kivimaan koulun toimintaa jatketaan kevätlukukauden ajan mahdollisimman normaalisti. Väistötilojen sijoitussuunnittelu on käynnistetty, ja lähtökohtana on siirtää opetus väistötiloihin mahdollisimman pian, käytännön syistä aikaisintaan syyslukukauden alussa.

Rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee asiaa helmikuun kokouksessaan ja päättää mahdollisista käytönrajoituksista.

Kuntotutkimuksen tuloksia ja taustaa

Tutkimustulosten perusteella yläkoulurakennus on niin heikkokuntoinen, että käyttöä turvaavia korjaustoimenpiteitä ei ole tarkoituksenmukaista aloittaa. Rakennetutkimuksissa löydettiin rakennevaurioita ja riskirakenteita. Materiaalinäytteistä 33 prosentissa löytyi mikrobikasvustoa.

Ilmanvaihtokoneet ovat pääosin alkuperäisiä ja myös käyttöikänsä päässä muuten paitsi entisen Kivimaan kirjaston tiloihin tehdyissä luokissa, kotitalousluokissa ja terveydenhoitajan tiloissa. Ilmanvaihto itsessään voi myös olla yksi syy koettuun sisäilman tunkkaisuuteen ja ärsytysoireisiin.

Kuntotutkimuksella haluttiin selvittää yläkoulurakennuksen kuntoa. Kuntoa tutkittiin myös henkilökunnan ja oppilaiden oireilujen vuoksi. Syksyllä 2015 työterveys teki henkilökunnalle sisäilmastokyselyn oireilusta. Ilmanvaihto on koettu riittämättömänä ja ilma tunkkaisena, myös sisäilmavaihtelu on mainittu. Oireilu on valtaosin ollut ylähengitysteiden ärsytysoireita sekä silmäoireita. Myös päänsärystä ja väsymyksestä on raportoitu.

Kivimaan yläkoulun korvausinvestointi sisältyy kaupunginvaltuuston hyväksymään kuluvan vuoden talousarvioon sekä sivistystoimialan palveluverkkosuunnitelmaan. Suunnitelman mukaan Kivimaan yläkoulun huonokuntoiset tilat korvataan uusilla tiloilla, jotka valmistuvat syksyksi 2020. Hanketyö käynnistyy tänä vuonna.

Kivimaan yläkoulurakennuksen kuntotutkimuksen toteutti Oy Insinööri Studio. 

Koulutoiminnan turvaaminen

Ilmanpuhdistimia on toimitettu kolmisenkymmentä yläkoulun niihin tiloihin, joissa on oireiltu. Lisäksi viisi oirehtimista aiheuttanutta luokkatilaa on otettu pois käytöstä. Korvaavat tilat ovat löytyneet koululta. Tilannetta seurataan koko ajan eri asiantuntijoiden tiiviissä yhteistyössä ja samalla järjestellään väistötila-asioita. Koulussa toimii oma sisäilmatyöryhmä.

Kivimaan alakoulun toiminta jatkuu normaalisti. 1942 rakennettua alakoulua on peruskorjattu vuosina 1999 sekä 2006. Kevätlukukauden aikana tehdään kuntotutkimuksia alakoulurakennuksen niissä tiloissa, joissa oireilua esiintyy.

Yhteistyössä koulutyö jatkuu normaalisti

Koulun arjen ja hyvinvoinnin varmistamiseksi tarvitaan nyt entistäkin tiiviimpää kodin ja koulun yhteistyötä. Terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan osallistuu kouluterveydenhuolto ja työterveyshuolto. On tärkeää, että heillä on käytettävissään ajantasaista tietoa.

Kivimaan koulun tutkimustuloksista on informoitu koulun henkilökuntaa. Lasten huoltajille pidetään infotilaisuus tänään ti 12.1. ja 6. – 8. luokkien oppilaille huomenna ke 13.1. (9.-luokkalaiset ovat tutustumassa työelämään eli TET-jaksolla.) Perusopetuspalvelut, koulun rehtori ja Lahden Tilakeskus yhteistyössä huolehtivat, että henkilöstö, huoltajat ja oppilaat saavat ajantasaista tietoa asioiden etenemisestä.

Kivimaan yläkoulussa oppilaita on kolmisensataa, koko peruskoulussa yhteensä 780 ja opetushenkilöstöä 80. Yleisopetuksen luokkia 1 – 9 on yhteensä 36, erityisen tuen luokkia 5. Kuusi alakoulun luokkaa työskentelee yläkoulurakennuksessa.


 Lisätiedot
 
ti 12.1.2016. klo 19, infon jälkeen

kiinteistöpäällikkö Jouni Arola, 050 559 4227
kunnossapitoinsinööri Jouko Immonen, 050 559 4230
Kivimaan koulun rehtori Jukka Manninen, 050 387 9719   
opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, 044 716 1328