Siirry suoraan sisältöön

13.4.2018 8:30

Kokeilukulttuurista löytyi näkemys

Kokeiluissa ei tarvitse pelätä epäonnistumisia, koska virheistäkin oppii, todettiin to 12.4. käydyssä #näkemyskaupungista-keskustelussa. Yhteenvedon lainaukset on poimittu keskustelusta.
Ilmakuva Lahden keskustasta.

Toisessa Twitter-keskustelussa haettiin näkemystä erityisesti siihen, miten kokeiluilla voidaan vauhdittaa kaupunkien kehitystä. Keskustelusarjaa päättyy ti 24.4. klo 11.30, jolloin teemana on "Ympäristöratkaisut syntyvät kaupungeissa". Merkitse aika kalenteriisi.

Miten osallistamista hyödynnetään kaupunkien kokeiluissa?

Keskustelijoiden yhteinen mielipide oli, että osallistaminen on tärkeä osa kokeiluja: kaupunkilaiset pitää ottaa mukaan kokeiluihin suunnitteluvaiheesta asti. Saatuun palautteeseen reagoidaan, ja myös kokeilujen tuloksista on kerrottava kaupunkilaisille.

Miten vältetään rutiiniratkaisut ja annetaan tilaa kokeilukulttuurille?

Keskustelijoiden mukaan kokeilukulttuurin mahdollistamisen ydin on sopiva ympäristö, jossa ei rajoiteta tekemistä eikä pelätä epäonnistumisia. Kokeilujen avulla on tarkoitus ennen kaikkea oppia uutta, ja siksi haasteisiin pitääkin hakea avoimesti uudenlaisia ratkaisuja.

  Tärkeintä kokeilukulttuurissa on oppia, katsotaan tuleeko muutos vai jatketaanko unelmointia paremmasta #kokeilukulttuuri#tulevaisuus#kaupunkienkehittäminen   Ei pyydetä valmiiksi ratkaistuna ruoholeikkuria vaan ruohonlyhennysidea. Vastaus voi olla esim. lampaita kaupungin puistossa #näkemyskaupungista

Miten kokeilukulttuuri pitäisi huomioida kaupungin budjetissa?

Keskustelussa todettiin, että kokeilujen toteuttamista varten tarvitaan liikkumavaraa budjetissa – muuten hyvät kokeilun paikat voivat mennä ohi. Kokeiluja voidaan tukea myös muuten kuin rahallisesti, esimerkiksi tiloilla tai digitaalisilla alustoilla.

Jaa hyvä käytäntö kokeilukulttuurista omasta kaupungistasi tai maailmalta.

Keskustelussa esitettiin useita konkreettiseja esimerkkejä onnistuneesta kokeilukulttuurista. Myös ideoita kokeilukulttuurin kehittämiseen saatiin: esimerkiksi huonojen käytäntöjen seminaari, jossa avoimesti puhutaan epäonnistumisista.

 

Kolmiosaisen keskustelusarjan viimeisen Twitter-keskustelun ajankohta on ti 24.4. klo 11.30. Silloin teemana on "Ympäristöratkaisut syntyvät kaupungeissa".

Merkitse aika kalenteriisi. Tarkempaa tietoa saat Lahden kaupungin Twitter-tililtä ja verkkosivuilta.

Haluatko meille kaupunginjohtajaksi?

Mikäli kiinnostut hakemaan Lahden kaupunginjohtajan virkaa, tee se osoitteessa www.kuntarekry.fi (työavain 174798) 20.4.2018 klo 12 mennessä. Haluamme kuulla sinun näkemyksesi Lahden tulevaisuudesta.