Siirry suoraan sisältöön

22.9.2016 9:30

Kotitalouden materiaalikulutuksen arvioimiseen laskuri

Lahdessa on käynnistynyt Tonni lähti -haaste, joka tarjoaa lahtelaisille uusia näkökulmia luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen. Nyt oman kotitalouden materiaalikulutuksen voi selvittää Suomen oloihin kehitetyllä laskurilla.

Laskuri löytyy osoitteesta http://niisku.lamk.fi/~matlaskuri.

Keskivertosuomalaisen kotitalouden vuotuinen materiaalijalanjälki eli luonnonvarojen kulutus on nyt n. 40 tonnia henkeä kohden. Maapallomme luonnonvarojen kestävän käytön kannalta kulutus saisi olla 8 tonnia, jotta luonnonvaroja riittäisi koko maailman väestölle. Tonni lähti -haasteella kerätään käytännön tekoja 1000 kg eli tonnin materiaalinkulutuksen vähentämiseksi yhdessä vuodessa. Muutos kohti 8 tonnin kestävää elämäntapaa on mahdollinen, kun se tehdään tonni kerrallaan.

Myönteisiä vaikutuksia ihmisten arkeen

Materiaalijalanjälki koskee kaikkia elämänalueita: asumista, ruokaa, liikkumista/liikennettä, kotitalouden hankintoja, vapaa-ajan viettoa, harrastuksia ja matkailemista. Resurssiviisauden myötä syntyy kokonaan uusia liiketoimintamalleja, jotka käyttävät aikaisempaa selvästi vähemmän luonnonvaroja. Tuotteita korvataan palveluilla, tavaroita lainataan ja jaetaan, energiaa tuotetaan uusiutuvista luonnonvaroista ja tuotantoa hajautetaan.

Jos esimerkiksi joka päivä korvaa 2,5 kilometrin automatkan kävelyllä, lähtee materiaalijalanjäljestä tonni vuodessa ja kaupan päälle saa ilmaista liikuntaa.

Punaisen lihan terveysvaikutuksista keskustellaan nykyään paljon. Jos viikoittain korvaa puoli kiloa naudanlihaa broilerilla, kalalla tai kasvispihveillä, pudottaa vuositasolla tonnin materiaalijalanjäljestä.

Laskuri syntyi yhteistyöllä

Tonni lähti -haasteen taustalla ovat Lahden ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikkö, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen jätehuolto, Lahden seudun kehitys LADEC sekä asiantuntijana toimiva D-mat oy.

Materiaalilaskurin on saksalaisesta laskurista Suomen oloihin soveltanut D-Mat ja sen teknisestä toteutuksesta on vastannut LAMKin Tekniikan ala.

Lisätietoja:
Saara Vauramo, Lahden kaupunki
0447161585
Michael Lettenmeier, D-mat oy
0405412876
Mika Kylänen, Lahden ammattikorkeakoulu
0447081464