Siirry suoraan sisältöön

Kouluun lisää hyvinvointia ja osallisuutta

Lahden kaupungin 870 esi- ja perusopetuksen ammattilaista kokoontuu lauantaina 23.1.2016 klo Sibeliustalolle. 

Koulutuspäivä rakentuu Lahden uuden perus- ja esiopetuksen opetussuunnitelman tärkeimmistä teemoista. Niitä ovat muun muassa lapsen ja nuoren kohtaamisen merkitys, hyvinvointi ja osallisuus.

Puheenaiheena on myös e-oppiminen ja oivaltava tulevaisuuden koulu, taustoittaa suunnittelu- ja kehittämispäällikkö Juha Patrakka Lahden kaupungin perusopetuspalveluista. Patrakka johtaa Lahden opetussuunnitelmatyötä.

Puhujista kansanedustaja Jani Toivola valottaa kohdatuksi tulemisen merkityksestä jokaisen nuoren kasvussa omaksi itsekseen. Puheenvuoron otsikkona on "Musta tulee isona valkoinen! Akatemian tutkijatohtori Maija Lanas antaa eväitä hyvinvointia ja osallisuutta edistävän toimintakulttuurin luomiseen koulussa.

Mielenkiintoisen näkökulman yksilöllisestä oppimisesta, oppimisen omistajuudesta ja arviointikulttuurin muutoksesta tuo eduhakkeri Pekka Peura. Professori Kirsti Lonka tekee avauksia tulevaisuuden kouluun otsikolla Oivaltava oppiminen. 

Koulutuspäivän päättää Improvisaatioteatteri Stella Polaris: "Tiedätkö mitä ilmaiset?"

Uusi opetussuunnitelma korostaa laajan osaamisen karttumista.
- Oppilaan oppimisen kannalta yhtä merkityksellisiä toimijoita ovat niin ohjaavat opettajat kuin koulunuorisotyön, oppilashuollon ja kolmannen sektorin työntekijätkin, Patrakka jatkaa. 

Opettajat ovat vahvasti osallistuneet Lahden opetussuunnitelmatyöhön. Myös oppilailta ja huoltajilta on saatu kehittämisehdotuksia opetussuunnitelmaluonnokseen, joka oli kommentoitavana syksyllä 2015. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön syysukukaudesta 2016.

Lisätietoja

Juha Patrakka, suunnittelu- ja kehittämispäällikkö, 044 416 3833
Lahden kaupungin sivistystoimiala, perusopetuspalvelut