Siirry suoraan sisältöön

19.12.2018 15:05

Lahden ainutlaatuiset talvivalot

Lahden keskustan talvivalaistus on yhdistelmä perinteitä, taidetta ja uutta tekniikkaa.
Talvivalaistusta Mariankadulla, Aleksanterinkadulla ja torilla.

Talvisesta hiihtoretkestä kertovat talvivalot ovat ilahduttaneet Aleksanterinkadulla kulkijoita  vuodesta 1983. Vuonna 2017 niiden 5924 hehkulamppua vaihdettiin led-valoiksi ja valojen rakenne korjattiin. Uusi arvioitu käyttöikä on 15-20 vuotta.

Professori Tapani Aartomaan (1934-2009) suunnittelemat valot ovat valtakunnallinen harvinaisuus sekä kuva-aiheiltaan, syntyvaiheiltaan että väreiltään.

Kuvissa seikkailevat metsän eläimistä kettu, jänis ja riekko. Aurinko, kuu, mökki, lumi ja kuuset vievät ajatukset aamusta iltaan kestävälle hiihtoretkelle. Lahtelaisin hahmo on mäkihyppäävä lumiukko, joka sai lempinimekseen tuolloin pinnalla olleen Jari Puikkosen.
Valotarinaan kuuluu 11 kuviota, jotka on nimetty seuraavasti: Talviaurinko, Kuusimetsä, Ketunhäntä, Puikkonen, Laturetki, Puputyttö, Yömyssy, Ketunpolku, Riekko, Lumipensas ja Talvi-ilta.

Kuvat ovat lapsenomaisia, värikkäitä ja monelle lahtelaiselle hyvin rakkaita. Tarina syntyi Aartomaan tyttärelle kerrotusta sadusta. Tytär Johanna sai myös seurata valojen rakentamista kodin lähellä olleella kaupungin työpajalla.

– Valot poikkeavat Tapanin muusta kädenjäljestä, mihin varmasti vaikutti pelkistävä tekniikka. Niistä tuli kuitenkin hyvin tärkeät oman perheen lisäksi monelle lahtelaiselle, puoliso Ulla Aartomaa kertoo.

Lapsenlapsi Onni saikin kunnian sytyttää uudistetut valot Lahden syntymäpäivänä 1.11.2017, kun ne otettiin käyttöön.


Yrittäjät mukana

Aleksin talvivalojen idea tuli silloiselta kaupunginjohtajalta Seppo Välisalolta, jonka edellisessä työpaikassa, Tampereella, oli näyttävät jouluvalot.
Välisalo puhui kustannuksiin mukaan kadunvarren yrittäjät. Yhä tänä päivänä valot on kiinnitetty alkuperäisiin tai niiden tilalle tulleisiin liikerakennuksiin.

– Vaikka jouluvaloille haetaan symbolista merkitystä Betlehemin tähdestä ja juhla-ajan valaistuksesta, useimmin lähtökohta on kaupallinen. Yritykset toivovat valaistuksen vauhdittavan kaupantekoa, Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen kertoo.
Lahdessa yritysten aktiivisuus näkyy myös Rautatienkadulla ja Vesijärvenkadulla, joille on ripustettu tuoreempia valoryhmiä.

Niskanen on huomannut, että paikallinen historia kiinnostaa kaupunkilaisia, joita osallistui suuri joukko marraskuussa 2018 järjestetylle valokävelylle.

– Lahdella on selkeästi oma perinne, joka ei matki muiden kaupunkien tähteen tai pitsimäisiin kuvioihin perustuvia koristeellisia valoja. Lahden valot ovat myös värikkäämmät.
Perinteeseen kuuluu, että talvivalot sytytetään Lahden syntymäpäivänä 1.11. ja annetaan palaa pimeimmän ajan ensin loppiaiseen asti. Uusi valokausi osuu Finlandia-hiihtoviikonloppuun ja Salpausselän kisojen aikoihin.

Värilamput tilaustyönä

Talvivalojen huolto on vaativaa työtä, josta Lahti Energia vastaa yhdessä urakoitsijoiden kanssa.

– Nykyiset ledlamput ovat tekniikaltaan kestäviä ja vievät jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamput, mutta Suomen talviolosuhteissa nekin ovat kovilla, LE-Sähköverkon suunnittelija Antti Lundahl kertoo.

Aleksin talvivalojen uusimisessa lisähaastetta toivat värit, joista oranssia ei löydy lampputehtaiden valikoimista. Kettukuvioissa loistavat tilauslamput, joiden varastojen toivotaan riittävän käyttöiän loppuun asti.

Korjaustöissä talvivalot saivat uudet lamppujen johtosarjat ja uudet kehyselementit, koska vanhojen kehyksien metalli oli väsynyt ja osin murtunut. Samalla parannettiin valojen asentajien työturvallisuutta lisäämällä nostokoukut.

Lundahl tuntee keskustan valot ehkä paremmin kuin kukaan muu. Hän saikin marraskuussa 2018 Lahden Apolityöryhmän myöntämän Apolikukan koko katuympäristön valaistuksen laadun varmistamisesta.

Yhteistyössä kaupungin ja yrittäjien kanssa Lahti Energia on ollut suunnittelemassa myös Rautatienkadun, Vesijärvenkadun ja Mariankadun talvivaloja, jotka ovat lisääntyneet ja kokeneet monia vaiheita 1990-luvulta lähtien. Vuoden 2017 hiihdon MM-kisojen aikaan Rautatienkadun alkupään puut saivat valoketjut runkojen ympärille.

Teksti: Ina Ruokolainen