Siirry suoraan sisältöön

29.4.2016 14:40

Lahden Elävä satamaraitti -innovaatiokilpailun voittajat valittu

Digitaalinen kaupunkiseikkailu ja kirkasvalomökki Mokša ja voittivat Lahden Elävä satamaraitti -innovaatiokilpailun. Kilpailuun osallistui yhteensä 17 työtä. Arviointiryhmä päätti valita kaksi voittajaa, jotka palkitaan toteutusvaiheeseen käytettävällä 5000 euron rahoituksella.

​Voittajatöinä palkittiin Observis Oy:n ehdotus Digitaalinen kaupunkiseikkailu sekä Suvi Saastamoisen (maisema-arkkitehti, ympäristötaiteilija, TaM), Simo Lahtisen (teollinen muotoilija, AMK) ja Mikko Rikalan (teollinen muotoilija, TaM) ehdotus Mokša. Lisäksi arviointiryhmä halusi palkita kunniamaininnalla kaksi ehdotusta: Wellamo-opiston Kohtaamisia sekä Niko Niemen ehdotuksen Valokuvarasti.

Elävä satamaraitti -kilpailun (29.1.–31.3.2016) järjestivät Lahden kaupunki, Lahti Energia ja Lahden seudun kehitys LADEC yhdessä Tekesin rahoittaman SenCity-hankkeen kanssa. Innovaatiokilpailussa etsittiin uusia julkista ympäristöä elävöittäviä palveluita ja tuotteita, joita voidaan kokeilla MM2017-kisojen aikana sekä soveltaa myös muissa yleisötapahtumissa.

Kaupunkiseikkailu Lahden markkinointiin

Perusteluinaan tuomaristo totesi, että Digitaalinen kaupunkiseikkailu on toteutuskelpoinen ja kiinnostava ratkaisu, joka antaa paljon mahdollisuuksia Lahden nähtävyyksien ja tapahtumien markkinointiin niin paikallisille kuin turisteille.

-Digitaalinen kaupunkiseikkailu on täynnä tapahtumia ja tehtäviä. Pelaajat viedään paikkoihin, joissa he eivät ole ennen käyneet, tutustutetaan ihmisiin ja harrastuksiin, joita eivät ole ennen nähneet. Näytämme kaupungin kulmista, joita pelaaja ei ole ennen huomannut. Digitaalinen kaupunkiseikkailu tarjoaa MM2017 kisaturistille ainutlaatuisen uudenlaisen seikkailukokemuksen kisakaupunki Lahdessa, kuvaa Observis Oy kaupallinen johtaja Timo Paakki seikkailupeliä.

Digitaalisen kaupunkiseikkailun videon voi katsoa YouTubesta

Monikäyttöinen kirkasvalomökki Mokša

Muuntuvan kaupunkikaluste Mokšan ansioiksi todettiin hyvä muotoilu, monikäyttöisyys ja idean laajentamismahdollisuudet. Rakenteeseen on mahdollista integroida kirkasvalo-ominaisuuden lisäksi myös muita uusia palveluita kuten mobiililaitteen lataus, opastus tai tapahtumista informointi.

-Mokša on kirkasvalokaluste, joka tuo terveellisen ja virkistävän kirkasvalohoidon ulkotilaan. Mokša on kaluste paitsi pimeään maisemaan – myös kesään ja valoisaan kaupunkitilaan. Porttien ja istuinten muotoilu on omaperäinen ja tuo paikkaan omaleimaisuutta. Portit muodostavat maisemallisen aiheen kevyen liikenteen raitille tai aukiolle. Yhteistyökumppanina pilotointivaiheessa käytetään suomalaista osaamista valaistustekniikan ja muotoilun saralta, kertoo Sitossa työskentelevä Suvi Saastamoinen tiiminsä puolesta.

SenCity-hanke on VTT:n, Oulun yliopiston arkkitehtuurin laitoksen sekä yritysten ja kaupunkien yhteinen ryhmähanke. Lahden kaupungin lisäksi hankkeen muita kaupunkikumppaneita ovat Oulu, Raahe, Helsinki, Tampere ja Salo. Tekes-rahoitteinen hanke on käynnissä vuoden 2017 syksyyn asti.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Ympäristöjohtaja Saara Vauramo (kilpailun sihteeri)
p. 044 716 1585

Digitaalinen kaupunkiseikkailu
Timo Paakki, Observis Oy
p. 040 809 1627

Mokša
Suvi Saastamoinen, Sito Oy
p. 050 370 7718