Siirry suoraan sisältöön

11.10.2016 11:05

Lahden musiikkiluokat 50 v. - juhlintaa musiikin siivittämänä

Yleisötilaisuudet alkavat perjantain 14.10. avajaiskonsertilla ja huipentuvat tiistaina 18.10. Sibeliustalolla järjestettävään Thank You for the Music! –viihdekonserttiin.
Musiikkiluokkalaisia Sibeliustalossa.

Lahden musiikkiluokilla juhlitaan 50-vuotista toimintaa 14. - 18.10.2016. Yleisötilaisuuksia riittää perjantain 14.10. avajaiskonsertista viikonlopun ylikin. Juhlaviikko huipentuu tiistaina 18.10. Sibeliustalolla järjestettävään Thank You for the Music! –viihdekonserttiin. Ohjelma on kokonaisuudessaan osoitteessa

Musiikkiluokkaopetusta, nykytermein musiikin painotettua opetusta annetaan Lotilan peruskoulussa alakoululaisille ja Tiirismaan peruskoulussa yläkoululaisille sekä Tiirismaan lukiossa musiikkilinjalla. Suomen ensimmäiset, Kodalý-metodiin pohjautuvat ns. Lahden mallin musiikkiluokat perustettiin vuonna 1966, ja sen mukainen opetus levisi nopeasti ympäri Suomen. Musiikkiluokkatoiminta aloitettiin Harjun koulussa ja toiminta siirtyi Lotilaan uuden koulurakennuksen valmistuttua vuonna 1969.  Osa musiikkiluokkien oppilaista jatkoi oppikouluun Launeen koululle ja Lahden Yhteiskouluun. Myöhemmin musiikkiluokkalaiset siirtyivät Lotilasta peruskoulun yläasteelle Tiirismaan kouluun.

Musiikkiluokkatoiminnan vakiinnuttamisessa on ollut monilla musiikkiluokanopettajilla merkittävä rooli. Toiminnan uranuurtajina toimivat Paavo Kiiski, Aarre Hemming ja Kuisma Pesola. Vaikka musiikkipedagogiikalle otettiin mallia Unkarista, siitä kehitettiin oma, suomalaiseen peruskouluun istuva versio. Uudenlainen musiikkiluokkatoiminta herätti aikalaisissa laajaa kiinnostusta ja Lotilan koulussa vierailikin opettajia ympäri Suomen vuosien ajan. Paavo Kiiski kiersi laajasti ympäri Suomea kouluttamassa opettajia musiikinopetuksen saloihin.

Kuorolaulu, nuotinlukutaito ja äänenhuolto ovat edelleen tärkeä osa musiikinopetusta. Lotilan ja Tiirismaan koulujen kuorot konsertoivatkin säännöllisesti ja tekevät vierailuja eri maihin. Vuosien varrella Lahden Musiikkiluokilla on ollut monta edustuskuoroa, jotka ovat saavuttaneet menestystä sekä Suomessa että kansainvälisissä kuorokilpailuissa ja konserttitapahtumissa.  Laulupuu-kuoroa kuullaan vuosittain perinteisissä joulukonserteissa Lahti Sinfonian kanssa. Viimeisin meriitti saavutettiin, kun Laulupuu-kuoro voitti Wienin kansainvälisistä kuorokilpailuista vuonna 2016 Kultaisen Diplomin kolmella kultaleimalla sekä esiintymisen kuorojen Grand Prize –konsertissa. Muita kuoroja ovat olleet mm. E-kuoro, Tiirikka, Tiirismaan lukion kamarikuoro.

Musiikkiluokkien musikaalit, bändikonsertit ja erilaiset produktiot ovat saaneet lahtelaisten sydämet puolelleen jo vuosien ajan. Kuorotoiminnan rinnalla tärkeä osa on soitonopetus- ja bänditoiminta. Esimerkiksi viime vuonna koettiin Tiirismaan lukion the Addams Family-musikaali, Tiirismaan peruskoulun Parakkirock-tapahtuma, Lotilan peruskoulun musikaalit ja perhekonsertit sekä koulujen sävellysprojektit Lahti Sinfonian kanssa. Musiikkiluokkalaisille annetaan soitonopetusta yhteistyössä musiikkioppilaitosten kanssa, ja seurakuntien kanssa toteutetaan tapahtumia Lahden eri kirkoissa.

Vuosien varrelta musiikkiluokan käyneistä oppilaista on musiikki- ja viihdemaailmaan noussut useita tunnettuja nimiä, kuten Lilli Paasikivi, Jorma Kääriäinen, Krisse Salminen, Santtu-Matias Rouvali, Konsta Hietanen, Jaana Pelkonen ja Tuukka Leppänen.

50-vuotisjuhlaviikon tapahtumissa mukana on entisiä ja nykyisiä musiikkiluokkalaisia. Toteutuksesta vastaavat Lotilan ja Tiirismaan peruskoulut, Tiirismaan lukio ja Lahden Musiikkiluokkien tuki ry. Vanhempien perustama Lahden Musiikkiluokkien tuki ry on ollut vuosien ajan tukemassa merkittävästi konsertti- ja levytystoimintaa.

Juhlaviikon ohjelmaa
14.10.2016 Eipä kasva kaikki laulut –avajaiskonsertti
15.10.2016 Musiikkiluokkalaisuus ja minä – viihteellinen paneelikeskustelu
15.10.2016 Taivaankaaren Laulut -perhekonsertti 1 & 2
16.10.2016 Enlamuku 1966 & Lamuvaku 2009 kuorojen yhteiskonsertti
16.10.2016 Suomalainen Tuomasmessu
18.10.2016 "Musiikkivuorovaikutus – läheisyyttä laulaen, sykettä soittaen kulttuuria kunnioittaen", lehtori Kaarina Marjasen luento
18.10.2016 Thank You for the Music! –viihdekonsertti 

Lisätiedustelut
Lahden kaupungin sivistystoimiala, perusopetus- ja lukiokoulutuspalvelut
rehtori Kati Pennanen, Lotilan peruskoulu, puh. 050 383 6510
rehtori Kari Turpeinen, Tiirismaan peruskoulu, puh. 050 559 7846
rehtori Leena Akola, Tiirismaan lukio, puh.050 539 1680

Lahden Musiikkiluokkien tuki ry
Hannu Vierimaa, puheenjohtaja, puh. 050 383 6510