Siirry suoraan sisältöön

8.8.2016 16:00

Lahti jatkaa hyvinvointikuntayhtymän valmistelua

Kaupunki edellyttää, että uusi hyvinvointikuntayhtymä pidättäytyy siirtyvän henkilöstön irtisanomisista.
 

Lahden kaupunginhallitus päätti hyvinvointikuntayhtymän valmistelun vastuut ja aikataulun. Hyvinvointikuntayhtymän toteutusta viedään eteenpäin kaupunginvaltuuston (27.6.2016) päätökseen kohdistuneista valituksista huolimatta. Syksyn 2016 aikana valmistellaan ja osin jo toteutetaan uuden organisaation perusasiat.

Uudistusta johtaa kuntayhtymän uusi hallitus, ja uudistuksesta vastaavana muutosjohtajana toimii Jouko Isolauri. Muutosjohtajan tukena toimii mm. jäsenkuntien kuntajohtajista muodostuva työvaliokunta. Muutosta valmistellaan useissa, jo käynnistyneissä työryhmissä, mm. taloushallinto-, henkilöstö-, erikoissairaanhoito- ja terveyspalveluryhmissä.

Henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksella yhtymään

 
Muutos koskee erityisesti sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstöä. Lahden kaupunki siirtää henkilöstön liikkeen luovutuksella hyvinvointikuntakuntayhtymään ensi vuoden alusta. Tässä vaiheessa ei ole yksiselitteistä tulkintaa kuntarakennelain mukaisen suojan siirtymisestä yhtymään liikkeenluovutustilanteessa. Asia pyritään selvittämään pikaisesti.

Eläköitymisen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kysynnän kasvun oloissa erityistä tarvetta irtisanomisiin ei ole kuitenkaan nähtävissä, ja Lahden kaupunki edellyttää, että yhtymä pidättäytyy taloudellista ja tuotannollisista syistä toteuttavista irtisanomisista, vaikka muodollinen irtisanomissuoja ei lain mukaan siirtyisikään.

Hyvinvointikuntayhtymässä kuntaraja ei vaikuta palveluihin

 
Hyvinvointikuntayhtymän muodostaminen on valmistautumista vuonna 2019 toteutuvaan maakuntapohjaiseen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen. Uudistuksella siirrytään kuntarajoista riippumattomaan asiakaslähtöiseen toimintatapaan ja helpotetaan valtakunnallisen uudistuksen toteutusta. Kaupunkilaisten palveluissa näkyvät muutokset ovat vähittäisiä ja jatkoa sille kehittämistyölle, jota kaupungin organisaatiossa on tähän mennessä tehty.

Lahden ja yhdeksän naapurikunnan päätöksellä kuntien sosiaali- ja perusterveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy uudelle Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017. Kuntayhtymä vastaa Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Myrskylän, Padasjoen, Pukkilan ja Orimattilan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Erikoissairaanhoidon osalta yhtymä tuottaa palvelut myös muille maakunnan kunnille, eli Heinolalle ja Sysmälle.

Lisätiedot:
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt, 040 510 9244
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 63 895
toimialajohtaja Mikko Komulainen, 044 716 1735