Siirry suoraan sisältöön

12.10.2016 8:00

Lahti mukana eurooppalaisessa Esteetön kaupunki -kilpailussa

Lahti osallistuu tänä vuonna ensimmäisen kerran kansainväliseen Esteetön kaupunki -kilpailuun.

​Euroopan komissio myöntää vuosittain Access City Award -palkinnon vammaisten esteettömyyttä aktiivisesti edistävälle eurooppalaiselle kaupungille.

Esteetön kaupunki -palkinnolla pyritään edistämään esteettömyyttä koskevia aloitteita eurooppalaisissa kaupungeissa. Palkinnon myöntämisessä otetaan huomioon esteettömyyden parantamiseen liittyvät toimet ja saavutukset neljällä keskeisellä alalla:

  • rakennettu kaupunkiympäristö ja julkiset tilat
  • liikenne ja muut infrastruktuurit
  • tiedonkulku, viestintä ja tietotekniikka
  • julkiset laitokset ja palvelut.

Esteettömyys tarkoittaa, että vammaisilla, ikääntyvillä ja kaikilla muilla on samanlaiset mahdollisuudet arjen palveluiden käyttämiseen, liikkumisen ja toimintaan. Esteetön kaupunki on kaupunki kaikille.

Lahden hakemuksen on valmistellut kaupungin eri toimialoilta koottu laaja-alainen asiantuntijaryhmä.

"Kaupunkitasoinen tarkastelu osoitti, että olemme jo huomioineet esteettömyyden monessa tilanteessa. Hyviä esimerkkejä ovat vammaisneuvoston vahva rooli julkisen rakentamisen esteettömyydessä ja valtakunnalliset yhteistyöhankkeet muun muassa ikääntyvien asumisratkaisuissa”, sanoo työryhmän vetäjä, maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen.

Kilpailuun osallistuvia hakemuksia arvioidaan kaksivaiheisesti siten, että ensin valitaan kansallisesti enintään kolme parasta kaupunkia, jotka pääsevät kilpailemaan Euroopan tasolla vuoden tittelistä. Komissio palkitsee yhteensä kolme parasta ja antaa kaksi kunniamainintaa. Palkinnot jaetaan Brysselissä vuonna 2017 Euroopan vammaisten päivän konferenssissa.

Lisätiedot:

Hakemusasiakirja löytyy Esteettömyyden edistäminen -verkkosivulta

Maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen,
veli-pekka.toivonen(at)lahti.fi, 050 63890