Siirry suoraan sisältöön

18.7.2019 8:50

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021

Lahti on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina nimitetty Euroopan ympäristöpääkaupungiksi Oslossa järjestetyssä finaalitilaisuudessa 20.6.2019.
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen piti puheen finaalitapahtumassa Lahden voiton ratkettua.

​Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys on Euroopan komission tunnustus kaupungille, jotka ovat ympäristötoiminnan edelläkävijöitä, toimivat esimerkkeinä muille kaupungeille sekä kehittävät innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Nimitys tarkoittaa sitä, että vuonna 2021 Lahdessa järjestetään lukuisia kansainvälisiä ja paikallisia ympäristöalan tapahtumia.

- Lahden valinta on erittäin merkittävä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Lahti tulee toteuttamaan erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupungin ajatusta ja tukee sen kunnianhimoisia tavoitteita, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti oli yksi kolmesta finalistista vuoden 2021 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailussa. Lahden kanssa nimityksestä kilpaili Strasbourg ja Lille. Alun perin kilpailussa oli mukana yhdeksän kaupunkia eri puolelta Eurooppaa.

Finalistikaupungit valittiin hakemuksen kahdentoista osa-alueen perusteella, joissa kuvattiin kaupunkien ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet neljällä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu ja ekoinnovaatiot sekä johtaminen.

- Asukkaat ja elinkeinoelämä pääsevät osallistumaan vuoden 2021 ohjelman tarkempaan suunnitteluun heti tämän vuoden elokuusta lähtien, kertoo ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Lahti tarjoaa ympäristöratkaisuja muille kaupungeille

Lahden vahvuutena kilpailussa oli kyky tuottaa sovellettavia ympäristöratkaisuja muille kaupungeille ja erilaisiin olosuhteisiin. Lahden kiertotalousinnovaatiot, vesiensuojelun hyvät esimerkit sekä osallistava yleiskaavamalli ovat helposti muualla hyödynnettäviä ratkaisuja.

Lahdesta tulee hiilineutraali jo vuonna 2025, ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa. Lahti on tehnyt mittavan energiakäännöksen ja lopettanut kivihiilen käytön huhtikuun alusta lähtien. Lahti käyttää noin 180 miljoonaa euroa ympäristöystävälliseen bioenergialaitokseen. Kaupungissa myös toteutetaan asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina maailmassa syksyllä 2019.