Siirry suoraan sisältöön

28.1.2019 10:30

Lahti on sinun opiskelukaupunkisi

Lahdessa on opiskelijalle monipuolisesti tarjontaa. Uudessa opiskelulehdessä kerrotaan mikä vetää kaupunkiin myös tutkijoita.
Lahti on opiskelukaupunki

​Kestävän muutoksen tutkiminen on tärkeää

Ympäristönäkökulma ja korostuneen monitieteinen työyhteisö saivat Tuuli Ronkaisen hakemaan tutkijaksi Lahden CitiCAP-hankkeeseen. LUT-yliopiston nuorempi tutkija tutkii hankkeessa henkilökohtaista päästökauppaa ja siihen liittyvää arkielämän ympäristöpolitiikkaa: jokapäiväisiä elämäntapavalintoja ja sitä sosiaalista ympäristöä, jossa he valitsevat kävelyn, bussin, polkupyörän tai henkilöauton matkoilleen. Samalla Ronkainen tekee kestävyystieteiden väitöskirjaa.

Sosiaalitieteilijänä Ronkainen muistuttaa, etteivät kaikki päätökset synny taloudellisin perustein. Viime aikojen raportit ilmaston lämpenemisestä ovat luoneet jopa ilmastoahdistusta.
– Päätöksiin vaikuttavat esimerkiksi Suomen ilmasto, välimatkat ja autoiluun liittyvät mielikuvat kuten vapaus. Liikkumisvalintoihin liittyy myös keskeisesti identiteettipolitiikka eli se millaista elämäntapaa ja ryhmäkuuluvuuksia halutaan viestiä. Suomalainen pitää itseään ympäristötietoisena mutta ei aina tiedä, miten vaikuttaa asioihin.

Henkilökohtainen päästökauppa kehittyy

CitiCAP-hankkeeseen liittyvä mobiilisovellus on yksi konkreettinen apuneuvo, jolla omaa hiilijalanjälkeään voi tarkkailla. Ronkainen kuuluu ryhmään, joka kehittää hankkeessa sovellettavaa päästökauppamallia, joka toimii sovelluksen keskiössä. Henkilökohtaisia liikkumisen päästöjä mittaavan appin pitäisi olla valmis syyskuussa 2019, jolloin alkaa vuoden kestävä kokeilu. Juuri nyt kootaan 1300 hengen testiryhmää.

– Tavoite on saada mukaan monenlaisia ihmisiä, myös autoilijoita, jotta henkilökohtaisen päästökaupan toimivuutta ja päästöjen kertymistä todella päästään mittaamaan. Saimme kaupunkilaisten äänestyksessä viime syksynä sellaisen evästyksen, että päästöjä pitää jakaa ihmisten käyttöön tarpeen mukaan, enemmän esimerkiksi liikuntarajoitteisille ja huonojen bussireittien varrella asuville.

Teksti: Ina Ruokolainen.

Artikkeli on julkaistu Lahti on sinun opiskelukaupunkisi -lehdessä. Lue koko lehti!