Siirry suoraan sisältöön

24.5.2016 11:30

Lahti ja pääkaupunkiseutu puhtaiden ratkaisujen kärkeen

Tavoitteena on, että pääkaupunkiseutu ja Lahti tarjoavat parhaat ratkaisut maailman kaupunkien haasteisiin ja toimivat näyteikkunana suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille.

Sitran perustama Smart & Clean -säätiö kehittää pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta testialueen puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa. Tavoitteena on, että pääkaupunkiseutu ja Lahti tarjoavat parhaat ratkaisut maailman kaupunkien haasteisiin ja toimivat näyteikkunana suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille.

Säätiö kokoaa ja tuottaa projekteja, joilla luodaan alueelle puhtaisiin ja älykkäisiin ratkaisuihin perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Ratkaisut liittyvät muun muassa liikenteeseen, ruokaan, asumiseen ja energiaan. Työn tuloksena seudulle syntyy asukkaiden ja yritysten arkeen soveltuvia tuotteita ja palveluita.

– Säätiö luo uudenlaisen yhteistyömuodon, jonka avulla seudulle saadaan syntymään uusia innovaatioita, kasvua ja työpaikkoja. Projekteissa syntyy ratkaisuja, joita yritykset tarjoavat kaupungistuvan maailman ongelmiin. Tällaisen yhteistyömallien pitää nousta Suomen innovaatiotoiminnan kärkeen, jotta pystymme vastaamaan muuttuviin globaaleihin haasteisiin", sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Säätiö yhdistää yksityiset ja julkiset toimijat – niin kaupungit, yritykset, asukkaat kuin tiedemaailmankin. Yhteistyössä säätiö tuottaa projektikokonaisuuksia, joista syntyy muun muassa uusia ratkaisuja, tuotteita ja palveluja esimerkiksi liikkumiseen ja asumiseen. Samalla syntyy vientikonsepteja.

– Lahti tuo Smart & Clean -säätiön toimintaan mukaan yritysten ja kaupungin ympäristöosaamisen. Kaupunkikehittämisessä Lahti on ympäristöosaajana pääkaupunkiseudun luonteva yhteistyökumppani, aktivoimme erityisesti pk-yrityksiä Smart & Clean -toimintaan, korostaa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Uudessa säätiössä ovat mukana kumppaneina Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Lahti, yritykset, valtio sekä Uudenmaan liitto. Säätiön toiminta-aika on viisi vuotta.

Säätiön toiminta rahoitetaan lahjoituksilla ja avustuksilla. Tavoitellun budjetin mukaan viiden vuoden rahoitustarve olisi 7,5 miljoonaa euroa. Siitä kolmannes tulisi kaupungeilta, kolmannes Sitralta ja kolmannes yrityksiltä. Valtion osuus suunnataan työ- ja elinkeinoministeriöltä kaupungeille kasvusopimusrahoituksella Smart & Clean -projekteihin.

Lisätietoja
Mari Pantsar, johtaja, Sitra, mari.pantsar(at)sitra.fi, 050 382 0755
Jyrki Myllyvirta, kaupunginjohtaja, jyrki.myllyvirta(at)lahti.fi, 050 63895